Μικροβιολογία ανθότυρου Με έμφαση στις μεθόδους ανάλυσης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μικροβιολογία ανθότυρου Με έμφαση στις μεθόδους ανάλυσης

Ρούσσος, Ανδρέας

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2018

2018


Η παρούσα βιβλιογραφική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της σημασίας που έχει το ανθότυρο για την ελληνική αγορά, εστιάζοντας κυρίως στον μικροβιολογικό έλεγχο του συγκεκριμένου είδους τυριού. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πορεία του τυριού στην ιστορία, γίνεται παρουσίαση της ελληνικής παράδοσης στην παραγωγή τυριών, καθώς και μια εκτενής παρουσίαση της σημερινής παραγωγής και εμπορίας των τυριών και ιδιαίτερα του ανθότυρου. Ακολούθως στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο τυρόγαλο, ως μέσο παραγωγής του ανθότυρου. Αναφέρονται οι διαφορετικοί τύποι, η σύστασή τους, η θρεπτική τους αξία., καθώς και την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στους τρόπους με τους οποίους αξιοποιείται το τυρόγαλα στην σημερινή εποχή, ενώ το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τα είδη των τυριών που παράγονται από το τυρόγαλα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο κλάδος της μικροβιολογίας τροφίμων, βάση του οποίου μελετώνται τα είδη των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στα τρόφιμα. Γίνεται αναφορά στο ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί, οι τρόποι με τους οποίους οι επιστήμονες προχωρούν στην καταμέτρηση τους, καθώς στους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν και να διαχειριστούν οι μικροοργανισμοί Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ανθότυρος ως είδος τυριού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει βάση της ευρωπαϊκής και ελληνική νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση των μικροβιολογικών ελέγχων που πρέπει να γίνονται για να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση του προϊόντος, καθώς και τα μέτρα ελέγχου που πρέπει να λαμβάνονται. Η εργασία ολοκληρώνεται με τους ελέγχους καταλληλότητας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για τυροκόμιση, δεδομένου, ότι αποτελεί την πρώτη ύλη που μεταποιείται για να προκύψει ο ανθότυρος

Μ > Μικροβιολογία
Τ > Τυροκομία

Μικροβιολογία
Τυροκομία

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.