Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανθόμελου από διαφορετικές περιόδους και τόπους συλλογής.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα προϊόντα της μέλισσας, η χημική σύσταση του μελιού (συστατικά του μελιού), τα ποιοτικά χαρακτηριστικά – φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού καθώς και η ισχύουσα νομοθεσία.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η εργαστηριακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προιόντων και Τροφίμων). Εξετάστηκαν 10 δείγματα ανθόμελου (μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά) από διαφορετικές περιόδους συλλογής. Τα δείγματα εξετάστηκαν ως προς το χρώμα, την υγρασία, την τέφρα, την ηλεκτρική αγωγιμότητα και τη συνολική οξύτητα (ελεύθερη οξύτητα και οξύτητα λακτόνης).