Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων: Μελέτη περίπτωσης ISO 22000 σε Μονάδα Παραγωγής Έτοιμων Γευμάτων. Διαφορές με το πρότυπο IFS FOOD

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων: Μελέτη περίπτωσης ISO 22000 σε Μονάδα Παραγωγής Έτοιμων Γευμάτων. Διαφορές με το πρότυπο IFS FOOD
Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων: Μελέτη περίπτωσης ISO 22000 σε Μονάδα Παραγωγής Έτοιμων Γευμάτων. Διαφορές με το πρότυπο IFS FOOD (EN)

ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΓΚΕΚΑ

Βασίλειος Δεδούσης
Θεόδωρος Βαρζάκας

MSc thesis

2023-09-17


Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και λόγω αύξησης της πολυπλοκότητας στην αλυσίδα τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με αυτά και δεσμεύονται ως προς την ασφάλεια των τροφίμων μέσω κατάλληλων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων. Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων αποτελούν εγγύηση της ποιότητας στους καταναλωτές καθώς συνιστούν την πιο κατάλληλη μέθοδο διαχείρισης των πιθανών κινδύνων σε όλη την αλυσίδα, από την παραγωγή, τη διανομή έως και την κατανάλωση.Ο ρόλος της ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών σε έναν Οργανισμό αποτελεί εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση και εξέλιξη του Οργανισμού. Σημαντικά οφέλη όπως η ικανοποίηση του πελάτη και η ανταγωνιστικότητα προκύπτουν με την ορθή εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα μελετηθεί η εφαρμογή του προτύπου ISO 22000:2018 σε μια μονάδα παραγωγής ετοίμων γευμάτων. Επιπρόσθετα, θα μελετηθούν οι διαφορές που προκύπτουν από την σύγκριση των προτύπων ISO 22000:2018 & IFS FOOD τα οποία σχετίζονται με την διαχείριση ασφάλειας τροφίμων. Στόχος είναι να αναλυθούν και εφαρμοστούν οι απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000:2018 στην συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα και να διαπιστωθούν τα οφέλη που προσδίδει η εφαρμογή ενός τέτοιου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων στην Επιχείρηση. (EL)
In the modern competitive environment and due to increasing complexity in the food chain, food safety is a primary duty and obligation of businesses that deal with them and are committed to food safety through appropriate Food Safety Management Systems. Food Safety Management Systems represent a documented guarantee of quality to consumers as they represent the most appropriate method of managing potential risks throughout the chain, from production, distribution to consumption.The role of quality in the production of products but also in the provision of services to an organization is of great importance for the survival and development of the organization. Significant benefits such as customer satisfaction and competitiveness result from the proper implementation of a Food Safety Management System.In this thesis, the application of the ISO 22000:2018 standard in a ready meals production unit will be studied. Additionally, the differences arising from the comparison of ISO 22000:2018 & IFS FOOD standards related to food safety management will be studied. The aim is to analyze and apply the requirements of the ISO 22000:2018 standard in the specific production unit and to establish the benefits that the implementation of such a Food Safety Management System brings to the Company. (EN)


ISO 22000
Ασφάλεια Τροφίμων
Ποιότητα
IFS Food
Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ)

Greek

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας (ΔΙΠ)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)