Συνοπτική Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey και ευρετήριο σχετικών όρων

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2001 (EL)

H ελληνική έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey
Συνοπτική Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey και ευρετήριο σχετικών όρων (EL)
Abridged Dewey Decimal Classification and Relative Index (EN)

Παπαδάκη, Ειρήνη
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Αλεξανδράκη, Μαρία
Ελληνικό Δημόσιο
Περρή, Ασημίνα
Ισηγόνης, Δημήτρης
Φιστουρής, Δημοσθένης Κ.
Κυριάκη - Μάνεση, Δάφνη
Γιαννακόπουλος, Γιώργος
Αρβανιτογεώργος, Ανδρέας
Γιαννίμπας, Διονύσης
Σαλταμπάσης, Δημήτρης
Σεμερτζάκη, Εύα
Βιγλιάρη, Κατερίνα
Ευθυμίου, Πέτρος
Μεντζαλίρα, Χρυσούλα
Φέσσα, Ρωξάνη
Τσιπούρα, Ελένη
Dewey, Melvil
Χατζοπούλου, Κατερίνα Δ.
Νταή, Γιόλα
Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων
Αποστολίδου, Αργυρώ
Παπάζογλου, Αλεξάνδρα
Κακούρη, Μερσίνη
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Βλαγκόπουλος, Πάνος
Αγγελίδου, 'Ελλη
Ντελόπουλος, Κυριάκος
Πουλίζου, Άννα
Μπούμπουκας, Ευάγγελος (EL)
Σαχίνη, Εύη (EL)
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EL)
National Documentation Center (EN)
Sachini, Evi (EN)
Bouboukas, Evangelos (EN)

Ένα μοναδικό επιστημονικό έργο, η Συνοπτική Έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η έκδοση αυτή, αίτημα πολλών ετών, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες των ελληνικών βιβλιοθηκών, σε μια περίοδο που η ταξινόμηση της γνώσης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών. Το ΕΚΤ, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στην ανάπτυξη και διαχείριση του ηλεκτρονικού περιεχομένου και την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της μετάφρασης και έκδοσης της 13ης Συνοπτικής Έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, στο πλαίσιο του έργου "Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες" του ΕΠΕΑΕΚ. To έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων. Tα δικαιώματα της έκδοσης εξασφαλίστηκαν από το OCLC (Online Computer Library Center) Forest Press. Tην έντυπη μορφή του έργου θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η ηλεκτρονική μορφή. Η ελληνική μετάφραση της Συνοπτικής 'Εκδοσης Dewey συμβάλλει στην ενιαία εφαρμογή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης και στην καθιέρωση ενός κοινού ταξινομικού εργαλείου στις ελληνικές βιβλιοθήκες, εξασφαλίζοντας έτσι τυποποιημένη και άμεση εξυπηρέτηση των χρηστών σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, εξυπηρετεί και τη βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα βασιζόταν σε ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά εργαλεία. Το έργο της μετάφρασης της ελληνικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey εκπονήθηκε από πολυμελή ομάδα επαγγελματιών μεταφραστών και υποστηρίχθηκε από Επιτροπή Επιστημονικής Ορολογίας και από Επιτροπή Βιβλιοθηκονομικής Επιμέλειας, οι οποίες απαρτίζονταν από καθηγητές πανεπιστημίων και έμπειρους βιβλιοθηκονόμους, αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο έργο 1.140 σελίδων που περιλαμβάνει οκτώ μέρη: Εισαγωγή, Γλωσσάριο, Ευρετήριο στην Εισαγωγή και στο Γλωσσάριο, Βοηθητικοί Πίνακες, Περιλήψεις, Ταξινομικοί Πίνακες, Ευρετήριο Σχετικών Όρων και Εγχειρίδιο. Μεταξύ των αποδεκτών της έκδοσης (2.500 αντίτυπα) είναι δημόσιες, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με τα περιφερειακά παραρτήματά τους και τα τοπικά αρχεία, καθώς και βιβλιοθήκες και αρχεία που λειτουργούν σε μουσεία, νοσοκομεία, υπουργεία, τράπεζες, ΟΤΑ, σωματεία, πολιτιστικά ιδρύματα, κέντρα μελετών, επιμελητήρια, εκδοτικοί οίκοι και άλλοι οργανισμοί. Επίσης διατέθηκαν αντίτυπα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο. (EL)
Επιστήμονες πληροφόρησης (EL)
[...] Λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της σύζευξης της Επιστήμης της Πληροφόρησης και της Πληροφορικής και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιεχομένου και την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, ανέλαβε το έργο της μετάφρασης και έκδοσης της 13ης συνοπτικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey τόσος στην έντυπη μορφή που κρατάτε στα χέρια σας όσο και σε ηλεκτρονική στο άμεσο μέλλον.[...] (EL)
Βιβλιοθηκονόμοι (EL)
Αθήνα (EL)
Information scientists (EN)
Librarians (EN)

Ελεγχόμενο λεξιλόγιο (EL)
Εγχειρίδιο/Οδηγός (EL)
Manual/Guide (EN)
Controlled vocabulary (EN)

Τεκμηρίωση (EL)
Γλωσσάρι (EL)
Ελληνική μετάφραση (EL)
Ταξιθετικό σύστημα (EL)
Ευρετήριο όρων (EL)
Δεκαδική ταξινόμηση Dewey (EL)
Σημειογραφία (EL)
13η αμερικανική έκδοση (EL)
Επιστήμη πληροφόρησης (EL)
Ταξινομικό σύστημα (EL)
Ταξινομικοί πίνακες (EL)
Βοηθητικοί πίνακες (EL)
Υπηρεσίες πληροφόρησης (EL)
Information science (EN)
Information services (EN)
Documentation (EN)


Ελληνική γλώσσα

2001-01


© 1990, 1997 OCLC Online Computer Library Center, Inc.
© 1929,1936,1945,1953,1959 Lake Placid Club Education Foundation
© 2001 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
© 1894 Library Bureau
© 1912,1921,1965,1971 Forest Press
© 1999 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
© 1999 Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων
Το έργο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού -Μη Εμπορική Χρήση -Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.