Τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες νέφους: ένα βιώσιμο μοντέλο υπηρεσιών για βιβλιοθήκες & φορείς περιεχομένου

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες νέφους: ένα βιώσιμο μοντέλο υπηρεσιών για βιβλιοθήκες & φορείς περιεχομένου

Καραγιάννη, Πόλυ (EL)
Αγγελίδη, Ελένη (EL)
Καμάτσος, Παρασκευάς (EL)
Βασιλογαμβράκης, Νίκος (EL)
Παπανότη, Αγάθη (EL)
Παναγοπούλου, Αλεξία (EL)
Κονταξής, Παναγιώτης (EL)
Σταμάτης, Κωνσταντίνος (EL)
Σαχίνη, Εύη (EL)
Χαρδούβελη, Δέσποινα (EL)
Ντουμάνης, Βασίλης (EL)
Λαγούδη, Έλενα (EL)
Σταύρου, Γιώργος (EL)
Μπάρτζη, Κατερίνα (EL)
Doumanis, Vasilis (EN)
Bartzi, Katerina (EN)
Vasilogamvrakis, Nikos (EN)
Kamatsos, Paraskevas (EN)
Stavrou, Giorgos (EN)
Lagoudi, Elena (EN)
Kontaxis, Panagiotis (EN)
Angelidi, Eleni (EN)
Sachini, Evi (EN)
Karagianni, Poly (EN)
Hardouveli, Despina (EN)
Stamatis, Konstantinos (EN)
Papanoti, Agathi (EN)
Panagopoulou, Alexia (EN)

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του ΕΠ “Ψηφιακή Σύγκλιση” της προηγούμενης προγραμματικής, ανέπτυξε μια ισχυρή υποδομή νέφους και ένα πλέγμα νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας: το openABEKT και την Υπηρεσία Αποθετηρίων ΕΚΤ. Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του περιεχομένου και διατίθενται με το μοντέλο “Software as a Service” ως δημόσιες υπηρεσίες σε φορείς όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία ή οποιονδήποτε φορέα παράγει και διαχειρίζεται περιεχόμενο. Διατίθενται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και πλαισιώνονται από σύγχρονες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης. Η Υπηρεσία openABEKT καλύπτει τις ανάγκες διαχείρισης ανοικτού καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης. Αποτελεί τη μετεξέλιξη του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ που αναπτύσσει το ΕΚΤ από το 1986. Η Υπηρεσία Αποθετηρίων ΕΚΤ καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες φορέων για την οργάνωση, τεκμηρίωση και ανοιχτή διάθεση περιεχομένου με νόμιμες άδειες. Επιπλέον, επιτρέπει στους φορείς να διαμορφώσουν οι ίδιοι το αποθετήριο τους βάσει των προδιαγραφών που εισάγουν στο διαδικτυακό Εργαλείο του ΕΚΤ (wizard) για το σχεδιασμό και την αυτόματη ανάπτυξη αποθετηρίου. Στην εργασία αναλύονται τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών, ο τρόπος παροχής τους, τα οφέλη και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν όπως, εξοικονόμηση πόρων, ευελιξία στην υλοποίηση, επεκτασιμότητα, υψηλή διαθεσιμότητα και ευρωστία εφαρμογής και βιωσιμότητα. (EL)

Αναρτημένη ανακοίνωση (EL)
Κεφάλαιο σε πρακτικά συνεδρίου (EL)
Confererence poster (EN)
Conference proceeding chapter (EN)

Ανοικτή πρόσβαση (EL)
Τεκμηρίωση (EL)
Υπηρεσίες SaaS (EL)
Βιβλιοθήκες (EL)
Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (EL)
Δημόσιος ψηφιακός χώρος (EL)
Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορική (EL)
Υπηρεσίες πληροφόρησης (EL)
Υπηρεσίες Νέφους (EL)
Information services (EN)
Documentation (EN)
Libraries (EN)
Computer and Information Sciences (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017-11


23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Θεσσαλονίκη, 2017-11-15 - 2017-11-16

© 2017 Κατερίνα Μπάρτζη, Αλεξία Παναγοπούλου, Έλενα Λαγούδη, Νίκος Βασιλογαμβράκης, Αγάθη Παπανότη, Πηνελόπη Καραγιάννη, Παρασκευάς Καμάτσος, Ελένη Αγγελίδη, Δέσποινα Χαρδούβελη, Γιώργος Σταύρου, Κώστας Σταμάτης, Παναγιώτης Κονταξής, Εύη Σαχίνη
Οι Συγγραφείς διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου τους, ενώ επιτρέπουν στο συνέδριο να θέσει αυτό το αδημοσίευτο έργο υπό την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License., που επιτρέπει σε άλλους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, να χρησιμοποιούν και να διαμοιράζονται το έργο αναφέροντας την πατρότητα του έργου και την αρχική παρουσίασή του σ’ αυτό το συνέδριο.



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.