Ο νέος OPAC του openABEKT: προσεγγίσεις και προβληματισμοί αναπαράστασης της διάταξης UNIMARC και του μοντέλου FRBR

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Ο νέος OPAC του openABEKT: προσεγγίσεις και προβληματισμοί αναπαράστασης της διάταξης UNIMARC και του μοντέλου FRBR

Βασιλογαμβράκης, Νίκος (EL)
Σταύρου, Γιώργος (EL)
Vasilogamvrakis, Nikos (EN)
Stavrou, Giorgos (EN)

Αθήνα (EL)
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση του περιβάλλοντος Ανακάλυψης (Discover) του openABEKT (v0.14.0), βασισμένης στις τελευταίες εκδόσεις του UNIMARC και την αντίστοιχη προσπάθεια ενσωμάτωσης του FRBR μοντέλου. Η μεθοδολογία υλοποίησης στηρίχθηκε σε παραδείγματα καταλόγων (OPACs) από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, στις προδιαγραφές των διατάξεων του προτύπου αλλά και την αλληλεπίδραση με την κοινότητα των χρηστών που το openABEKT προϋποθέτει για την ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα εξετάζονται το περιβάλλον της Αναζήτησης, των Αποτελεσμάτων και της Προβολής εγγραφών με αντίστοιχα παραδείγματα αναφοράς για κάθε χαρακτηριστικό και λειτουργία. Το άρθρο εστιάζει σε υλοποιήσεις καταλόγων με βάση το FRBR μοντέλο και καταλήγει με τους προβληματισμούς των προδιαγραφών του σχήματος αλλά και γενικότερα των σημασιολογικών, δομικών και τεχνικών δυσκολιών που αντιμετώπισε η Ομάδα Συστημάτων Περιεχομένου (ΟΣΠ) για την υλοποίηση τους. Τέλος για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα δίνονται εναλλακτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση τους, συνυπολογίζοντας τις επιταγές των σύγχρονων εννοιολογικών μοντέλων και την εξυπηρέτηση των χρηστών. (EL)

Κείμενο εργασίας (EL)
Working paper (EN)

Οντολογικά μοντέλα αναπαράστασης δεδομένων (EL)
Τεκμηρίωση (EL)
Αναπαράσταση UNIMARC (EL)
Πηγές πληροφόρησης (EL)
Υπηρεσίες πληροφόρησης (EL)
Περιβάλλον Ανακάλυψης openABEKT (EL)
Διασυνδεσιμότητα εγγραφών (EL)
Information services (EN)
Documentation (EN)
OPAC FRBRization (EN)
Information sources (EN)


Ελληνική γλώσσα

2019-06-20


© 2019 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.