Οξεία επίδραση κατανάλωσης αίγειου γιαουρτιού με βιοενεργά πεπτίδια στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Acute effect of goat yogurt consumption with bioactive peptides on blood pressure and blood glucose levels
Οξεία επίδραση κατανάλωσης αίγειου γιαουρτιού με βιοενεργά πεπτίδια στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Κουνενιδάκη, Χρυσή

Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία

The acute effect of consuming goat yogurt with bioactive peptides in blood pressure and glucose levels. Background: High blood pressure is a chronic condition in which blood pressure in the arteries is elevated. Continuous high blood pressure or otherwise hypertension causes a chronic and excessive burden in the functioning of the cardiovascular system. Chronic high blood pressure that is not treated can lead to cardiac abnormalities in which the heart muscle fails to function as a pump. Diabetes mellitus is a chronic disease characterized by hyperglycemia, disruption of carbohydrate, fat and protein metabolism, and is due to impaired secretion or effect of insulin or a combination of the two, which results in total or partial insulin absence. Yogurt is a low glycemic index food and frequent consumption is associated with a reduced risk of type 2 diabetes and heart disease. The purpose of this study is to investigate the acute effect of consuming goat yogurt with bioactive peptides (IPP, VPP), when it was given as a snack before lunch, in blood pressure and in glycemia of normal weight healthy adults. Methods: For the conduct of the clinical study, 45 healthy, non-diabetic men and women (12 men and 33 women) aged 24.4 ± 7 years, with body mass index (BMI) 22.4 ± 2.9 kg/m² consumed randomized 200 grams of goat yogurt and 200 grams of goat yogurt without the microbial cultures. Results: No statistically significant difference between the two types of food in glucose prices was observed, while statistically significant interaction between time and glucose values was detected. With regard to blood pressure, no statistically significant differences were observed between the type of food and the measurements of systolic and diastolic blood pressure. Conclusions: Consumption of yogurt from goat milk appears to have no positive or negative effect on blood glucose values nor on systolic and diastolic blood pressure values in young healthy adults. In the future, this food could be studied more widely in other population groups such as mild hypertensive individuals or middle-aged people in order to study its effect on these groups.
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή
Οξεία επίδραση κατανάλωσης αίγειου γιαουρτιού με βιοενεργά πεπτίδια στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Υπόβαθρο και στόχος: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Η συνεχής υψηλή πίεση του αίματος ή αλλιώς υπέρταση προκαλεί μία χρόνια και υπερβολική επιβάρυνση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές ανωμαλίες που ο μυς της καρδιάς αδυνατεί να λειτουργήσει ως αντλία. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και οφείλεται σε μειονεκτική έκκριση ή σε μειονεκτική δράση της ινσουλίνης ή σε συνδυασμό των δυο, με αποτέλεσμα την απόλυτη ή σχετική έλλειψή της. Η γιαούρτη αποτελεί ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η υψηλότερη πρόσληψή της συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών νοσημάτων. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της οξείας επίδρασης της κατανάλωσης αίγειου γιαουρτιού με βιοενεργά πεπτίδια (IPP,VPP) , όταν αυτό δόθηκε προγευματικά, στην αρτηριακή πίεση και στη γλυκαιμία υγειών ενηλίκων φυσιολογικού βάρους. Μεθοδολογία: Για τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, 45 υγιείς, μη διαβητικοί άνδρες και γυναίκες (12 άνδρες και 33 γυναίκες) ηλικίας 24,4 ± 7 έτη, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 22,4 ± 2,9 kg/m² κατανάλωσαν τυχαιοποιημένα 200 γραμμάρια αίγειου γιαουρτιού και 200 γραμμάρια αίγειου γιαουρτιού χωρίς τις μικροβιακές καλλιέργειες. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο τύπων τροφίμου στις τιμές της γλυκόζης, ενώ εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ χρόνου και τιμών γλυκόζης. Όσον αφορά στην αρτηριακή πίεση, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του τύπου του τροφίμου και των μετρήσεων της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση γιαούρτης από αίγειο γάλα φαίνεται ότι δεν ασκεί θετική ή αρνητική επίδραση στις τιμές της γλυκόζης αίματος ούτε στις τιμές της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε νεαρούς υγιείς ενήλικες. Μελλοντικά, το συγκεκριμένο τρόφιμο θα μπορούσε να μελετηθεί ευρύτερα σε άλλου είδους πληθυσμιακές ομάδες όπως ήπια υπερτασικά άτομα ή άτομα μέσης ηλικίας προκειμένου να μελετηθεί η επίδρασή του στις εν λόγω ομάδες.

Μεταπτυχιακή εργασία

Αίγειο γιαούρτι
Systolic pressure
Diastolic pressure
Συστολική πίεση
Διαστολική πίεση
Αρτηριακή πίεση
Glucose values
Γλυκαιμία
Τιμές γλυκόζης
lc
Goat yoghurt
High blood pressure
Glycemia


Ελληνική γλώσσα

2019
2019-11-12
2019-11-12T10:01:33Z





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.