Εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας του ποταμού Φόδελε σύμφωνα με βιολογικά και υδρομορφολογικά κριτήρια

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας του ποταμού Φόδελε σύμφωνα με βιολογικά και υδρομορφολογικά κριτήρια

Γκουλέτσα, Σοφία

Μυλωνάς, Μωυσής

Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια αξιολόγησης της οικολογικής ποιότητας του ποταμού μόνιμης ροής Φόδελε, έχοντας ως ποιοτικά κριτήρια τα βενθικά μακροασπόνδυλα και την υδρομορφολογία της λεκάνης απορροής. Ο στόχος ήταν να ελεγχθούν για την δυνατότητα εφαρμογής τους ορισμένοι βιολογικοί δείκτες ευρέως χρησιμοποιούμενοι, να εκτιμηθεί για πρώτη φορά η υδρομορφολογική κατάσταση του Φόδελε και τέλος να διαπιστωθεί αν από τα δεδομένα, μπορεί να ξεχωρίσει ένας ή περισσότεροι παράγοντες που θα διαφοροποιούν τον ρυπασμένο από τον καθαρό σταθμό. Το Φόδελε είναι ένα ποτάμι μόνιμης ροής, 3ης τάξης, που δέχεται την επίδραση σημειακής και διάχυτης ρύπανσης από τον παρακείμενο οικισμό και τις καλλιέργειες. Η βενθική μακροπανίδα -που είναι το μόνο μελετημένο ποιοτικό στοιχείο για τα ποτάμια στην Κρήτη-συλλέχθηκε σε 4 δειγματοληψίες, και η διάταξή της έγινε με τη στατιστική μέθοδο PCA. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι ρυπασμένοι δε διακρίνονται από τους καθαρούς σταθμούς, καθώς σε όλους μετρήθηκαν, αν και σε μικρές αφθονίες, τάξα ενδεικτικά της καλής ποιότητας των υδάτων. Οι βιολογικοί δείκτες που εφαρμόστηκαν, επιλέχθηκαν με βάση την ευρύτητα χρήσης τους σε όλη την Ευρώπη αλλά και την πρότερη απόδοσή τους σε ποτάμια της Κρήτης. Για να διαπιστώσουμε αν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των σταθμών, εφαρμόστηκε το στατιστικό t-test, το οποίο επέδειξε ότι η μόνη ικανή για διάκριση παράμετρος είναι η αφθονία. Σε γενικές γραμμές, οι δείκτες ποικιλότητας παρουσίασαν σταθερή κατάσταση, ενώ οι δείκτες ανθεκτικότητας έδειξαν ότι ο καθαρός σταθμός έχει υψηλότερο σκορ από τον ρυπασμένο. Τα υδρομορφολογικά δεδομένα έδειξαν ότι η λεκάνη απορροής έχει υποστεί την ανθρώπινη παρέμβαση αλλά ταυτόχρονα διατηρεί έναν ημιφυσικό χαρακτήρα. Το συμπέρασμα που προέκυψε από τα δύο αυτά στοιχεία, ελλείψει των φυσικοχημικών δεδομένων, είναι ότι η λεκάνη απορροής του Φόδελε έχει ποιότητα κατώτερη από την προβλεπόμενη για το έτος 2015, συνεπώς χρήζει ανάγκης διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς. Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν την πρώτη προσέγγιση της εκτίμησης οικολογικής ποιότητας, και πιθανόν η μεθοδολογία και η ερμηνεία τους θα μεταβληθεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτείται εκτενής και μακροχρόνια έρευνα που θα θέσει τις βάσεις για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα και ανάλογα με τα ιδιαίτερα τυπολογικά στοιχεία του κάθε υδάτινου οικοσυστήματος. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης


Ελληνική γλώσσα

2007-11-28


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.