Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Το οθωμανικό σύστημα υδροδότησης : η πόλη του Ρεθύμνου
The ottoman water supply system: the city of Rethymnon

Ανδροβιτσανέα, Άννα

Κολοβός, Ηλίας

Αυτή η εργασία εστιάζει στην μελέτη του ρόλου του νερού στην Οθωμανική εποχή μελετώντας την επίδραση του στη πόλη του Ρεθύμνου (1646 – 1898). Παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία του συστήματος διανομής του νερού (υδραγωγείου) κατά την Οθωμανική περίοδο, μελετώντας τα αντίστοιχα προγονικά συστήματα και τις επιρροές από πολιτισμούς του παρελθόντος. Στη συνέχεια, παρουσιάζω τη σημαντική θέση που κατέχουν οι κρήνες στη δομή της πόλης και τη δημόσια σφαίρα της, διαδραματίζοντας τον ρόλο ενός νευραλγικού σημείο και μέσου κοινωνικοποίησης. Έπειτα, παρουσιάζω το σύστημα υδροδότησης του Ρεθύμνου κατά την ενετική και την οθωμανική εποχή. Αυτή η συγκριτική μελέτη αναδεικνύει την τεχνική κατάρτιση της κατασκευής ενός υδραγωγείου που μεταφέρεται από τον έναν πολιτισμό στον άλλον καθώς και της καινοτόμες ιδέες της μηχανικής που υλοποιούνται κατά την οθωμανική εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, περιγραω τη μελέτη του Μηχανικού Μιχαήλ Σαββάκη που γίνεται κατά παραγγελία του Οθωμανικού Κράτους κατά την περίοδο 1892-1893, αναζητώντας παράλληλα τα σημάδια της στην πόλη. Στη συνέχεια, παρουσιάζω τους βασικούς τελικούς δέκτες του υδραγωγείου, δηλαδή τις κρήνες και τα λουτρά της πόλης του Ρεθύμνου. Στο τέλος, εξετάζω τη μετάβαση από το οθωμανικό κράτος στο ελληνικό κράτος όσον αναφορά τις υποδομές που ενσωματώνονται σε αυτό. Κλείνοντας, εξάγω κάποια συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο τεχνικής κατάρτισης κατά την οθωμανική εποχή στο Ρέθυμνο. (EL)

Τύπος Εργασίας--Διάφορα
text

Υδραυλική
Hydraulic
Crete
Οθωμανική εποχή
Rethymno
Υδραγωγείο
Ρέθυμνο
History
Ottoman period
Aqueduct
Engineering
Ιστορία
Κρήτη
Μηχανική


Ελληνική γλώσσα

2017


Σχολή/Τμήμα--Φιλοσοφική Σχολή--Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας--Διάφορα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.