Η πολιτιστική κληρονομιά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα από το χτες στο σήμερα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Η πολιτιστική κληρονομιά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα από το χτες στο σήμερα

Αγγέλου, Βασιλική

Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη μελέτη του αρχιτεκτονικού νεοκλασικισμού, όπως αυτός εμφανίστηκε στην Αθήνα του 19ου αιώνα, με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, σαν αντανάκλαση των κυρίαρχων ιδεολογικών επιλογών της συγκεκριμένης εποχής. Η «πολιτιστική πολιτική» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους είχε σαν στόχο την εδραίωση ενός νέου εθνικού κράτους και την οικοδόμηση της εθνικής του ταυτότητας. Το ελληνικό κράτος, 150 χρόνια μετά τη σύσταση του και αφού πολλά νεοκλασικά είχαν ήδη κατεδαφιστεί, αναγνώρισε με νόμο τη νεοκλασική πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα όλη η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αθήνας εκτυλίσσεται στο ιστορικό της κέντρο, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ελληνικότητας και τα νεοκλασικά κτίρια της υφίστανται σαν εθνικά σύμβολα. Επίσης διενεργήθηκε έρευνα σχετικά με την απήχηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νεοκλασικισμού σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας, σαν ιστορικό φαινόμενο της τοπικής ιστορίας της πόλης που κατοικούν και στοχεύει στο να εξαχθούν συμπεράσματα για τον μαθητικό πληθυσμό, που μέσω της συμβολής του σχολείου θα βοηθήσουν το γενικό πληθυσμό, να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία του τόπου του, να σφυρηλατήσει δεσμούς με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο ζει και να γίνει ενεργός πολίτης στις προσπάθειες διατήρησης της πολιτισμικής του ταυτότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές έχουν περιορισμένη γνώση της «νεοκλασικήςαρχιτεκτονικής» και επιθυμούν να συμμετέχουν σε πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου τους, ώστε να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του τόπου τους. Ο αρχιτεκτονικός νεοκλασικισμός της Αθήνας, με τις υψηλές νοηματοδοτήσεις του μπορεί να αποτελέσει «τον άσο στο μανίκι» σε μια Ελλάδα που αμφισβητείται και αναζητά τη σύγχρονη ταυτότητα της και το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο σ’ αυτό.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

εθνικισμός
βιωματικές δράσεις
Αθήνα
αρχιτεκτονική
Νεοκλασικισμός

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.