Επίδραση συμπληρώματος διατροφής που περιέχει φυσικά εκχυλίσματα στις λειτουργίες μονοκυττάρων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Επίδραση συμπληρώματος διατροφής που περιέχει φυσικά εκχυλίσματα στις λειτουργίες μονοκυττάρων

Αυξεντίου, Γεωργία

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά της δίαιτας (αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά), αποδεδειγμένα προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Τα συμπληρώματα διατροφής με φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά πιστεύεται ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ωστόσο η δράση τους για τον υγιή πληθυσμό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Προηγούμενες μελέτες μας έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής με φυσικά εκχυλίσματα μειώνει την οξείδωση του DNA/RNA σε σχέση με το εικονικό σκεύασμα. Βασικός σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση συμπληρώματος διατροφής με φυσικά εκχυλίσματα και βιταμίνες στις λειτουργίες μονοκυττάρων U937. Για να εκτιμηθεί η δράση του συμπληρώματος στην βιωσιμότητα των κυττάρων πραγματοποιήθηκε δοκιμασία MTT και για να εκτιμηθεί η οξειδωτική βλάβη στο DNA πραγματοποιήθηκε αλκαλική δοκιμασία κομήτη (Comet Assay) παρουσία του τετραβουτυλικού οξέος (t-BOOH). Όπως φάνηκε από το ΜΤΤ το συμπλήρωμα δεν εμφάνισε κυτταροτοξική δράση στα κύτταρα. Η δοκιμασία ΜΤΤ με το συμπλήρωμα και την αλόη κάτω από συνθήκες οξειδωτικού στρες (400μΜ t-BOOH) έδειξε σημαντική αναστολή της δράσης του οξειδωτικού μέσου στις συγκεντρώσεις 0.1%, 0.06%, 0.02% Master Mind και 0.1%, 0.08%, 0.06%, 0.04%, 0.02% αλόης. Μετά από αλκαλική δοκιμασία Comet σε κύτταρα U937, φάνηκε ότι καμιά από τις συγκεντρώσεις συμπληρώματος και αλόης που δοκιμάστηκαν δεν προστατεύουν από τις επαγόμενες από t-BOOH βλάβες στο DNA. Τα πρόδρομα αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συστατικά του συμπληρώματος διατροφής δεν είναι τοξικά για τα κύτταρα αλλά ούτε εμφανίζουν προστατευτική δράση έναντι της οξείδωσης του DNΑ. Χρειάζονται επιπλέον πειράματα για την διερεύνηση των μηχανισμών δράσης και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

αντιοξειδωτικά
συμπλήρωμα διατροφής
κύτταρα U937
Comet Assay
οξειδωτικό στρες

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.