Αξιολόγηση μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση γευμάτων διαφορετικής σύστασης σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη σε ασθενείς με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)
Αξιολόγηση μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση γευμάτων διαφορετικής σύστασης σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικό δείκτη σε ασθενείς με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Κυριαζή, Φωτεινή Γ.-Α.

Εισαγωγή-ΣκοπόςΟ Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου II (ΣΔ2) αποτελεί την πιο συχνή μορφή διαβήτη , είναι μεταβολικό νόσημα που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας (παχυσαρκία και σωματική αδράνεια) και έχει γίνει επιδημία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Συνήθως παρατηρείται «φτωχή» συμμόρφωση των ασθενών με τις συστάσεις και τις συμβουλές που λαμβάνουν από τους ειδικούς λόγω του αποκλεισμού αγαπημένων τους τροφών από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.Σκοπός της κλινικής μελέτης ήταν η αξιολόγηση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης, της ινσουλίνης, καθώς και του δείκτη ινσουλινοαντίστασης HOMA-IR μετά την κατανάλωση έτοιμων εύγευστων παρασκευασμένων γευμάτων (χορτόπιτα, κοτομπιφτέκια με βραστά λαχανικά και μουσακάς λαχανικών) σε ασθενείς με ΣΔ2.ΜεθοδολογίαΑξιολογήθηκε η μεταβολή των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα 24 ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από την κατανάλωση καθορισμένης ποσότητας τριών συνταγών που περιείχαν 50 γραμμάρια υδατανθράκων ,σε σύγκριση με τις μεταβολές που προέκυψαν μετά από την κατανάλωση διαλύματος 50% γλυκόζης .Αποτελέσματα-ΣυμπεράσματαΤα γεύματα που εξετάστηκαν βρέθηκε ότι οδηγούν σε σημαντικά ευνοϊκότερες μεταβολές στα επίπεδα δεικτών γλυκαιμικής απόκρισης μεταγευματικά (επίπεδα ινσουλίνης ορού, τιμές δείκτη ινσουλινοαντίστασης, εμβαδόν υπό την καμπύλη συγκέντρωσης-χρόνου για τη γλυκόζη) σε σχέση με το διάλυμα γλυκόζης. Τα επίπεδα γλυκόζης επανήλθαν στα επίπεδα νηστείας στα 90 λεπτά για τον μουσακά λαχανικών και στις 2 ώρες μεταγευματικά για τις υπόλοιπες συνταγές, υποδηλώνοντας ότι τα υπό μελέτη γεύματα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ως πολύ καλές επιλογές στο διαιτολόγιο των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφή
μεταβολικό σύνδρομο
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
Διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου
Γλυκαιμικός δείκτης
Σακχαρώδης διαβήτης
προπαρασκευασμένα γεύματα
Ινσουλίνη
ινσουλίνη
Διαβήτης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-06-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.