Αντι-αιμοπεταλιακή και αντι-οξειδωτική δράση εκχυλισμάτων παρα-προϊόντων οινοποιίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2018 (EL)
Αντι-αιμοπεταλιακή και αντι-οξειδωτική δράση εκχυλισμάτων παρα-προϊόντων οινοποιίας

Χολέβα, Μαρία Δ.

Στο κρασί περιέχεται πληθώρα συστατικών με αντιοξειδωτική και αντι-αιμοπεταλιακή δράση. Τα παρα-προϊόντα οινοποιίας αποτελούν φθηνή και ανεκμετάλλευτη πηγή ανάλογων συστατικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων.Σκοπός είναι ο προσδιορισμός της αντι-αιμοπεταλιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων παρα-προϊόντων οινοποιίας. Χρησιμοποιήθηκαν στέμφυλα από τέσσερις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού. Για την εκχύλιση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές μέθοδοι (Bligh-Dyer, αιθανόλη 80%, εξάνιο, νερό). Ακολούθησε ο προσδιορισμός του ολικού φαινολικού περιεχομένου των εκχυλισμάτων και των ανθοκυανινών, της ικανότητας δέσμευσης ελευθέρων ριζών DPPH και της αντίστασης στην οξείδωση του ορού. Επίσης, εξετάστηκε η ικανότητά τους να αναστέλλουν in vitro τη συσσώρευση ανθρώπινων αιμοπεταλίων έναντι των συσσωρευτικών παραγόντων PAF, ADP και TRAP. Έπειτα, στο εκχύλισμα με την καλύτερη αντιοξειδωτική και αντι-αιμοπεταλιακή δράση πραγματοποιήθηκαν επιπλέον προσδιορισμοί και in vitro δοκιμασίες. Τα εκχυλίσματα εξανίου προκάλεσαν κάποια αναστολή στη συσσώρευση αιμοπεταλίων που ωστόσο δεν έφτασε μέχρι το 50%, ενώ τα υδατικά, προκάλεσαν ενεργοποίηση. Ισχυρότερη αναστολή παρουσίασαν τα εκχυλίσματα αιθανόλης και ακολούθησαν τα εκχυλίσματα της λιποειδικής φάσης της Bligh-Dyer. Τα εκχυλίσματα της αιθανόλης και της υδατικής φάσης της Bligh-Dyer κατείχαν την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών, δέσμευσαν αποτελεσματικότερα τις ελεύθερες ρίζες DPPH και καθυστέρησαν περισσότερο την οξείδωση του ορού. Τα εκχυλίσματα αιθανόλης είχαν επίσης τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες. Τα εκχυλίσματα αιθανόλης των παρα-προϊόντων οινοποιίας συνδύαζαν καλή αντι-αιμοπεταλιακή και αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ύπαρξη λιπο-διαλυτών μικροσυστατικών είναι απαραίτητη για την αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και όχι η ποσότητα των φαινολικών συστατικών. Η χρήση τους ως δραστικά συστατικά είναι πιθανό να οδηγήσει στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Οίνος - Θεραπευτικές ιδιότητες
PAF
Στέμφυλα
αντιοξειδωτική δράση
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
συσσώρευση αιμοπεταλίων
αιθανολικό εκχύλισμα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2018-02-22


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.