Διατροφικοί παράγοντες και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος: επιδημιολογική μελέτη GREEECS

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2018 (EL)
Διατροφικοί παράγοντες και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος: επιδημιολογική μελέτη GREEECS

Αλεξιάδη Σμυρνιωτάκη, ΉλιαΓ.

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εκτιμηθεί ο ρόλος συγκεκριμένων συνιστωσών της Μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης νέου συμβάματος οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ) σε πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίους ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου (ηλικία≤45 ετών). Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την επιδημιολογική προοπτική μελέτη GREECS, ενώ το τελικό δείγμα ήταν πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίοι ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου(ν=113). Οι διατροφικές συνήθειες εκτιμήθηκαν με ένα έγκυρο ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ενώ ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε με το δείκτη MedDietScore (εύρος0-55). Για τον έλεγχο συσχετίσεων μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στη 10ετία πραγματοποιήθηκαν μοντέλα πολλαπλής λογιστικής παλινδρόμησης. Η 10ετής επίπτωση νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στο σύνολο του δείγματος ήταν 37% ενώ στους πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίους ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου ήταν 30%. Μεταξύ των διατροφικών παραγόντων που εξετάστηκαν, αφού λήφθηκαν υπόψη διάφοροι συγχυτικοί παράγοντες, φάνηκε ότι η κατανάλωση φρούτων (ΣΛ=0.87, 95%ΔΕ 0.25, 1.04), λαχανικών (ΣΛ=0.89, 95%ΔΕ 0.32, 1.02) και δημητριακών ολικής άλεσης (ΣΛ=0.91, 95%ΔΕ 0.29, 1.05) σχετίστηκε θετικά με την εμφάνιση νέου συμβάματος στη 10ετία. Αντίστοιχη σχέση εμφάνισε και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ΣΛ=0.97, 95%ΔΕ 0.94, 1.00) ενώ η κατανάλωση με τα γλυκά φάνηκε να έχει επιβαρυντική δράση (ΣΛ=2.13, 95%ΔΕ 1.76, 4.42). Όσον αφορά στην προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στη 10ετία (ΣΛ=0.91, 95%ΔΕ 0.67, 1.03). Τα δεδομένα αυτής της εργασίας αναδεικνύουν το ρόλο της διατροφής και σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου εστιάζοντας σε ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, μία κατηγορία που έχει ελάχιστα διερευνηθεί.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

διατροφικοί παράγοντες
δευτερογενής πρόληψη
Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Μεσογειακή δίαιτα
Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο
πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος
Μεσογειακή διατροφή
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2018-03-02


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.