Αντιλήψεις και στάσεις του καταναλωτή απέναντι στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: συγκριτική μελέτη μεταξύ αστικού και μη αστικού πληθυσμού της Ελλάδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Αντιλήψεις και στάσεις του καταναλωτή απέναντι στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: συγκριτική μελέτη μεταξύ αστικού και μη αστικού πληθυσμού της Ελλάδας

Μανωλιός, Νικόλαος

Σκοπός: Να αποτιμήσει τις αντιλήψεις και γνώσεις του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μεθοδολογία: Τυχαίo επιλεγμένο δείγμα 3771 ατόμων, με το 42,9% μέσης ηλικίας 38 ετών να απαρτίζουν τις αστικές περιοχές και το 57,1% μέσης ηλικίας 39 ετών τις μη αστικές. Ειδικό ερωτηματολόγιο με 3 ενότητες: την αξιολόγηση των αντιλήψεων για τους κλινικούς παράγοντες κινδύνου, των αντιλήψεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Αποτελέσματα: Tο 52% δεν γνωρίζει ποιο είναι το επίπεδο τον φυσιολογικών τιμών για την γλυκόζη ή την πίεση. Mόνο 65% γνωρίζει ότι το κάπνισμα βλάπτει. 1 στους 5, αντιλαμβάνεται ότι η σωματική άσκηση μπορεί κατά πολύ να μειώση τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. >12 έτη σπουδών, 45,7% των αστικών και 47,5% των αγροτικών περιοχών γνωρίζει την καλή χοληστερίνη. <9έτη σπουδών παραγματοποιήσαν τελευταίο check-up πριν από ένα έτος, δηλώνουν το 64,6% του αστικού και 62,6% του αγροτικού δείγματος, ενώ >12έτη σπουδών είναι 47,1% και 54%. Για το κάπνισμα, άτομα χαμηλής μόρφωσης, καπνίζει το 27,2%, και το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 42,4% σε άτομα υψηλής μόρφωσης. Στις μη αστικές περιοχές, 31,6% και 37,5% αντίστοιχα. >85% των αστικών και μη αστικών περιοχών πιστεύει ότι η ανθυγιεινή διατροφή είναι παράγοντας κινδύνου, ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών τον μειώνουν. 50,5% των αστικών και το 55,5% των μη αστικών περιοχών δεν γνωρίζουν ότι μαργαρίνες με φυτικές στερόλες μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συμπεράσματα: Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει άγνοια. Η πολιτεία και επιστημονικοί φορείς οφείλουν να αναδείξουν το πρόβλημα του χαμηλού επιπέδου γνώσεων, να δράσουν άμεσα, με στόχο την μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Παράγοντες κινδύνου


2009-05-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.