Διατροφική αξιολόγηση σε δείγμα εφήβων αγοριών και κοριτσιών από την περιοχή της Αττικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)
Διατροφική αξιολόγηση σε δείγμα εφήβων αγοριών και κοριτσιών από την περιοχή της Αττικής

Καραλάζου, Βάια

Σκοπός : Η εκτίμηση των διαιτητικών συνηθειών και χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής εφήβων, ηλικίας 12-17 χρόνων, που ζούνε στην Ελλάδα, σε σχέση με την συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και η δόμηση ενός Διατροφικού Δείκτη. Μέθοδοι και υποκείμενα έρευνας : Κατά τη διάρκεια του έτους 2004, επιλέχθηκαν 2008 έφηβοι (1021 αγόρια και 987 κορίτσια) από δώδεκα σχολεία της περιοχής Βύρωνα στην Αθήνα. Μετρήθηκε το ύψος και το βάρος και υπολογίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων. Η εκτίμηση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου ανά γένος και ηλικία στηρίχθηκε στα διεθνή κριτήρια. Η διερεύνηση και προσδιορισμός της σχέσης μεταξύ διατροφικών συνηθειών / χαρακτηριστικών ζωής και παχυσαρκίας / υπέρβαρου στους εφήβους έγινε με βάση ένα ημιποσοτικό Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων και η σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών/ τακτικών και εφηβικού υπέρβαρου/ παχυσαρκίας προέκυψε μετά από πολλαπλή λογαριθμική παλινδρόμηση. Επιλέχθηκαν οι στατιστικά σημαντικές απαντήσεις (p<0,10) και δομήθηκε ένα διατροφικό δείκτη. Ο προτεινόμενος Δείκτης εφαρμόστηκε τόσο στα δεδομένα της μελέτης του Βύρωνα όσο και σε νέο δείγμα εφήβων της περιφέρειας Θεσσαλίας. Αποτελέσματα Συνολικά, από το δείγμα του Βύρωνα, προέκυψε ότι 4,4% από τα αγόρια και 1,7 % από τα κορίτσια ήταν παχύσαρκα αντιθέτως 19,2 % από τα αγόρια και 13,2 από τα κορίτσια ήταν υπέρβαρα. Η (μειωμένη) κατανάλωση αυγών, ζυμαρικών, σοκολάτας, πατάτας, μοσχαριού ή κόκκινου κρέατος, φρούτων και λαχανικών αποτελούν δείκτες υπέρβαρου/ παχυσαρκίας στα αγόρια. Από την άλλη η (μειωμένη) κατανάλωση γλυκισμάτων και σνακ, αυγών, ζυμαρικών (όπως μακαρόνια και πίτσα), κακάο γάλακτος, ελληνικών παραδοσιακών μαγειρεμένων φαγητών, πατάτας και λευκού ψωμιού και η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών, χαμηλών σε θερμίδες αναψυκτικών συσχετίζεται θετικά με το υπέρβαρο/παχυσαρκία των κοριτσιών. Σε αντίθεση με τα στοιχεία της μελέτης του «Βύρωνα», τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα στοιχεία των εφήβων της Θεσσαλίας έδειξαν ότι ο προτεινόμενος Δείκτης συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την πιθανότητα ένα παιδί να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Μια μονάδα αύξησης στο Δείκτη συσχετίζεται με 0,84-φορές λιγότερες πιθανότητες το άτομο να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο (P=0,068) ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Συμπεράσματα. Η διάγνωση των διατροφικών συνηθειών των εφήβων μέσω του προτεινόμενου απλού Διατροφικού Δείκτη θα δώσει ώθηση στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας καθώς αυτό είναι εύκολο στην εφαρμογή, χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για την συμπλήρωση του .

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Παχυσαρκία
Obesity
Έφηβοι - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Έφηβοι
Food habits - Teenagers
Nutrition - In adolescence
Σύσταση σώματος
Δείκτης Μάζας Σώματος
Body composition

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-01-21


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.