Επίδραση πρόσληψης πρωτεΐνης της τροφής στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Επίδραση πρόσληψης πρωτεΐνης της τροφής στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία

Οι περισσότερες μελέτες έχουν διερευνήσει τηνεπίδραση της πρόσληψης υδατανθράκων ή λίπουςστη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδηδιαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Εντούτοις, η επίδραση της διαιτητικής πρωτεΐνης είναι ακόμα άγνωστη. Ο σκοπός των μελετών αυτής της διατριβής ήταν: 1)διερεύνηση σχέσης μεταξύ πρωτεΐνης καισυγκεντρώσεων γλυκόζης και ινσουλίνης σε άτομα με και χωρίς ΣΔ2 σε πληθυσμιακό και κλινικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι: 1) σε πληθυσμιακό επίπεδο, δε βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διαιτητική πρωτεΐνη και στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με και χωρίς ΣΔ2. Υψηλότερηκατανάλωση κόκκινου κρέατος και ψαριού αυξάνει την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση σε άτομα χωρίς ΣΔ2, και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο δείκτης μάζας σώματος. Ηκατανάλωση γάλακτος και κοτόπουλου μπορεί ναοδηγήσει σε κακή ρύθμιση του ΣΔ2 σε άτομα μεΣΔ2 και αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, 2) η τροποποίηση της αναλογίας πρωτεΐνης προς λίπος σε γεύματα δεν επηρεάζει τις μεταγευματικέςσυγκεντρώσεις γλυκόζης ή ινσουλίνης τουπλάσματος σε παχύσαρκα άτομα με και χωρίς ΣΔ2, 3) αναλογία πρωτεΐνης προς λίπος 1,5 σε δίαιτες βελτιώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων σε παχύσαρκα άτομα με ΣΔ2.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Πρωτεΐνες στην ανθρώπινη διατροφή
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Proteins in human nutrition
Αρτηριακή πίεση
Blood pressure
Diabetes mellitus - Nutritional aspects

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-12-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.