Μικροσυστατικά προσροφημένα σε ψάρια κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος σε παρθένο ελαιόλαδο και διατροφική αξιολόγηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Μικροσυστατικά προσροφημένα σε ψάρια κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος σε παρθένο ελαιόλαδο και διατροφική αξιολόγηση

Κωτσιοπούλου, Χαρά

Η ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία του ελαιόλαδου έχει επιβεβαιωθεί από μια πληθώρα μελετών, οι οποίες τονίζουν ότι τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά του είναι συνυπεύθυνα για την υπεροχή που παρουσιάζει έναντι των άλλων ελαίων. Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων ανάμεσα σ’ αυτές τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και φλεγμονώδες νόσοι. Η χρήση του στην Μεσογειακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνά γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα. Τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και η ύπαρξη του σε αφθονία επιτρέπει να γίνεται χρήση σε όλες τις μεθόδους μαγειρικής παρασκευής. Εκτός από την χρήση κατά το ψήσιμο, το βράσιμο, είναι ιδιαίτερα σύνηθες να χρησιμοποιείται και ως μέσο τηγανίσματος. Το τηγάνισμα είναι μια μέθοδος μαγειρικής παρασκευής που γνωρίζει μεγάλη διάδοση, λόγω της ευκολίας, της ταχύτητας κατά την διεξαγωγή της και των ευχάριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που προσδίδει στο τρόφιμο. Τα ψάρια κατέχουν σημαντική θέση στην Μεσογειακή Διατροφή και συμμετέχουν με μεγάλη συχνότητα στο διαιτολόγιο των λαών της Μεσογείου. Έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελετών και ιδιαίτερα τα περιεχόμενα σε αυτά ω3 λιπαρά οξέα τα οποία έχει βρεθεί ότι ασκούν ευεργετικές επιδράσεις έναντι των χρόνιων νοσημάτων. Η επιλογή της μεθόδου μαγειρικής παρασκευής τους καθορίζεται από το μέγεθος του ψαριού. Είναι σύνηθες μεγάλα, πλούσια σε λίπος, ψάρια να προορίζονται κυρίως για ψήσιμο, ενώ τα μικρά, φτωχά σε λίπος να τηγανίζονται σε ρηχό τηγάνι με μικρή ποσότητα ελαιολάδου. Με δεδομένες τις επιμέρους διατροφικές αξίες των μικρών ψαριών και του παρθένου ελαιολάδου, κρίνεται ενδιαφέρον να μελετηθεί η νέα διατροφική αξία που αποκτούν τα μικρά ψάρια μετά από τηγάνισμα με παρθένο ελαιόλαδο. Στην παρούσα μελέτη θα προσδιοριστεί η συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών (τοκοφερόλης, πολυφαινολών, σκουαλενίου) που απαντώνται στο ελαιόλαδο σε τηγανισμένα μικρά ψάρια. Επιπρόσθετα θα μελετηθεί η ύπαρξη εκλεκτικότητας στην προσρόφηση των παραπάνω συστατικών και τέλος θα γίνει προσδιορισμός των κυριότερων μακροθρεπτικών συστατικών (νερό, λίπος, πρωτεΐνη).

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ελαιόλαδο - Διαιτολογικές απόψεις
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Olive oil - Nutritional aspects
Frying
Τηγάνισμα
Fishes - Nutritional aspects
Ψάρια - Διαιτολογικές απόψεις

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-11-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.