Πρόσληψη αντιοξειδωτικών και συσχέτιση με παχυσαρκία σε εφήβους 12-17 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Πρόσληψη αντιοξειδωτικών και συσχέτιση με παχυσαρκία σε εφήβους 12-17 ετών

Καλλίδου, Ευστρατία

Η παιδική παχυσαρκία είναι το πιο εξέχον χρόνιο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και εφήβων που συσχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή. Έχει ξεκάθαρα αποδειχθεί πως η αθηροσκλήρωση των αγγείων, αρχίζει να εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς κατά την ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Οι βιοχημικοί μηχανισμοί της όλης διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης έχουν ερευνηθεί πλήρως και έχει βρεθεί πως το οξειδωτικό στρες παίζει έναν εξέχοντα ρόλο στην αιτιολογία ανάπτυξής της. Το οξειδωτικό στρες είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στον οργανισμό μας, η οποία οδηγεί σε οξειδωτική καταστροφή των λιπιδίων, των πρωτεϊνών αλλά και του DNA. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να μελετηθεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και της συνολικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής. Επιπλέον, μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών και την εμφάνιση ή όχι παχυσαρκίας. Αρχικά, για τη μέτρηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών μέσω του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο Συνηθειών για Παιδιά, το οποίο συμπλήρωσαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, απομονώσαμε εκείνες τις ερωτήσεις κατανάλωσης τροφίμων στις οποίες τα τρόφιμα που αναφέρονταν περιέχουν μετρήσιμη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Με βάση την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων και την καταγραμμένη κατανάλωση τους από κάθε συμμετέχοντα, υπολογίστηκε ένα ειδικό αντιοξειδωτικό σκορ( total antioxidant score, TAS), το οποίο αξιολόγησε τη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως παιδιά με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος έχουν μικρότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με παιδιά φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος, κάτι που μας δείχνει πως ίσως και η ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουν αυτά τα παιδιά οδηγεί σε αύξηση βάρους. Επίσης, ένα σημαντικό εύρημα είναι πως αν η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών μεταβληθεί κατά 1 % τότε αυτό θα επιφέρει αντίθετη μεταβολή του σωματικού βάρους κατά 10%.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Antioxidants
Παχυσαρκία στα παιδιά
Obesity - In adolescence
Atherosclerosis
Παχυσαρκία - Έφηβοι
Obesity in children
Αντιοξειδωτικά
Αρτηριοσκλήρωση

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-11-15


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.