Διατροφικές συνήθειες και παρουσία άσθματος σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας (συγχρονική έρευνα panacea)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Διατροφικές συνήθειες και παρουσία άσθματος σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας (συγχρονική έρευνα panacea)

Ηλιοπούλου, Ηλιάνα

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες στην παιδική ηλικία τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία παράλληλα έχει παρουσιάσει και δραματική αύξηση. Διάφοροι παράγοντες θεωρείται ότι ευθύνονται για αυτό. Το γενετικό υπόβαθρο, περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και ανατομικοί-παθοφυσιολογικοί παράγοντες για πολλά χρόνια είχαν εδραιωθεί ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την εμφάνιση και την εξάπλωση του άσθματος. Ο ρόλος της διατροφής ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία στην εμφάνιση και στην έκβαση της συγκεκριμένης ασθένειας, καθώς όπως αποτιμάται, αρκετά είναι εκείνα τα συστατικά και οι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την κατάσταση του ασθενούς με άσθμα. Στην εργασία αυτή αποτιμήθηκε ο ρόλος των διατροφικών συνηθειών στην παρουσία άσθματος σε 700 παιδιά (323 αγόρια, 377 κορίτσια), ηλικίας 10-12 ετών (4ης - 6ης τάξης Δημοτικού) τα οποία επιλέχτηκαν από 18 δημόσια σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Αυτό που προέκυψε από την αξιολόγηση των διατροφικών τους συνηθειών είναι ότι η κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του, η κατανάλωση γαλακτοκομικών, η κατανάλωση θαλασσινών και ο αριθμός γευμάτων ανά ημέρα σχετίζονται στατιστικά σημαντικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος και επιπρόσθετα όταν δημιουργήθηκε ένας διατροφικός δείκτης ο οποίος περιλάμβανε τις συγκεκριμένες μεταβλητές προέκυψε ότι καλύτερες διατροφικές επιλογές συνολικά σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτει η ανάγκη για σύσταση διατροφικών συστάσεων οι οποίες θα έχουν σαν στόχο την καλύτερη έκβαση των ασθενών με άσθμα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Antioxidants
Παιδιά - Διατροφή
Diseases - Nutritional aspects
Asthma in children
Children - Nutrition
Άσθμα στα παιδιά
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.