Βελτιστοποίηση της εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών από ερυθρά στέμφυλα με χρήση υδατικών διαλυμάτων γλυκερόλης/τρυγικού οξέος και εφαρμογή μεθοδολογίας αποκριτικής επιφάνειας

This item is provided by the institution :
University of the Aegena   

Repository :
Institutional Repository Hellanicus   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Βελτιστοποίηση της εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών από ερυθρά στέμφυλα με χρήση υδατικών διαλυμάτων γλυκερόλης/τρυγικού οξέος και εφαρμογή μεθοδολογίας αποκριτικής επιφάνειας

Πασαλίδη, Βασιλική

Μακρής, Δημήτριος

bachelorThesis

2015
2015-11-17T10:39:22Z


Τα στέμφυλα αποτελούν βιομηχανικά απόβλητα των τροφίμων, τα οποία περιέχουν ένα υψηλό φορτίο αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και διάφορες μεθοδολογίες έχουν αναπτυχθεί για την αποτελεσματική εκχύλιση τους. Ωστόσο, μία αειφόρος και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέσα ανάκτησης που αποτελούνται από ήπιους, μη τοξικούς διαλύτες, όπως το τρυγικό οξύ και η γλυκερόλη, τα οποία αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων. Με αυτό το σκεπτικό, η μελέτη αυτή εξέτασε την εκχύλιση των πολυφαινολών από στέμφυλα ερυθρών σταφυλιών, χρησιμοποιώντας υδατικά διαλύματα τρυγικού οξέος / γλυκερόλης. Ο σκοπός ήταν να αξιολογηθεί ο ρόλος της συγκέντρωσης του οξέος και της γλυκερόλης στην απόδοση της εκχύλισης, χρησιμοποιώντας ένα Box-Behnken πειραματικό σχεδιασμό και μεθοδολογία αποκριτικής επιφάνειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα διαλύματα που περιείχαν μόνο γλυκερόλη (20%, w/v), είναι πιο κατάλληλα για την ανάκτηση πολυφαινολών, φλαβονοειδών και χρωστικών ουσιών από τα στέμφυλα, ενώ το τρυγικό οξύ ασκεί αρνητική επίδραση, όταν χρησιμοποιήθηκε σε συγκεντρώσεις μέχρι 2% (w/v).
Grape pomace is a food industry waste containing a high burden of antioxidant polyphenols and several methodologies have been developed for their efficient extraction. However, a sustainable and environmentally friendly process should involve recovery means composed of benign, non-toxic solvents, such as tartaric acid and glycerol, which are natural food constituents. In this line, this study examined the extraction of polyphenols, using aqueous tartaric acid/glycerol solutions. The aim was to assess the role of acid and glycerol concentration in the extraction yield, employing a Box-Behnken experimental design and response surface methodology. The results showed that solutions containing only glycerol (20%, w/v) are more suitable for retrieving polyphenols, flavonoids and pigments from grape pomace, while tartaric acid exerted a negative effect in this regard, when tested at concentrations up to 2% (w/v).


Εκχύλιση
Ερυθρά στέμφυλα σταφυλιών
Πολυφαινόλες
Τρυγικό οξύ
Γλυκερόλη
Αντιοξειδωτικά
Antioxidants
Red grape pomace
Glycerol
Polyphenols
Extraction
Tartaric acid

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)