Αξιολόγηση προσβασιμότητας διαδικτιακών πυλών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Αξιολόγηση προσβασιμότητας διαδικτιακών πυλών (EL)

Πεπόνας, Δημήτριος - Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προίόντων και Συστημάτων. (EL)

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει προκύψει η ανάγκη για την επίτευξη της προσβασιμότητας των διαδικτυακών τόπων, προκειμένου αυτοί να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις ομάδες χρηστών αλλά και διαμέσου όλων των συσκευών πρόσβασης. Επομένως, καθίσταται θεμελιώδης η υιοθέτηση και εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων για τον έλεγχο της προσβασιμότητας από τους σχεδιαστές σε όλους τους δικτυακούς τόπους παγκοσμίως, ιδιαίτερα δε στις διαδικτυακές πύλες (Web portals), για τη διευκόλυνση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τις νοητικές ή σωματικές αδυναμίες τους, την ηλικία τους, το επίπεδο της τεχνικής κατάρτισής τους, τις εν γένει "περιβαλλοντικές" συνθήκες πρόσβασης ή τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν. Με βάση την κατάσταση αυτή, η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τα ακόλουθα επιμέρους ζητήματα: 1. Την τεκμηρίωση της σημασίας της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στο διαδίκτυο για όλες τις ομάδες χρηστών με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της στις διαδικτυακές πύλες. 2. Την κριτική επισκόπηση των μεθόδων αξιολόγησης της ευχρηστίας και της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, η οποία θα αναδείξει τα σχετικά προβλήματα που εμφανίζουν. 3. Την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αξιολόγησης της προσβασιμότητας. 4. Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης της προσβασιμότητας, εξειδικευμένου στις διαδικτυακές πύλες, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα και θα μπορεί αν εφαρμοστεί άμεσα από σχεδιαστές. 5. Την πρακτική εφαρμογή του πλαισίου μέσα από την αξιολόγηση διαδικτυακών πυλών και την αναγνώριση θεμάτων προς επανασχεδίαση των.

masterThesis

Evaluation (EL)
Αξιολόγηση (EL)
Ηλεκτρονική προσβασιμότητα (EL)
Design for all (EL)
Ευχρηστία (EL)
Διαδικτυακή πύλη (EL)
Portal (EL)
Σχεδίαση για όλους (EL)
E-accessibility (EL)
Usability (EL)


2005


2015-11-18T10:42:28Z

Σύρος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.