Αισθητικές κρίσεις στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-τεχνουργήματος: μελέτη, διεύρυνση και εμπλουτισμός αντιληπτικού πλαισίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αισθητικές κρίσεις στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-τεχνουργήματος: μελέτη, διεύρυνση και εμπλουτισμός αντιληπτικού πλαισίου (EL)

Ξενάκης, Ιωάννης - Νικόλαος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων. (EL)

Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον στην έρευνα για την επίτευξη της αισθητικής αλληλεπίδρασης η οποία επιτυγχάνεται μόνο όταν το ανθρώπινο σώμα, ο νους και όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν ταυτόχρονα. Όμως για να πετύχουμε αυτά τα συστήματα αλληλεπίδρασης που θα μας προσφέρουν την πλούσια εμπειρία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε σε βάθος τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την αλληλεπίδραση. Όταν πρόκειται να μελετήσουμε το κομμάτι της αισθητικής, είτε ως κρίση, είτε ως αξία, είναι απαραίτητη η μελέτη θεωρητικών προσεγγίσεων που συνδέουν τους δύο παράγοντες της αλληλεπίδρασης, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στην εργασία αυτή λαμβάνεται ως βάση το αντιληπτικό πλαίσιο των τριών επίπεδων αντίληψης του περιβάλλοντος του Norman και των συνεργατών του από τον χώρο της ψυχολογίας ώστε να αναπτυχθεί και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ένα νέο πλαίσιο αντίληψης του τεχνουργήματος παραθέτοντας αναλυτικά τα βήματα και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την αλληλεπίδραση. Ακόμα στόχος είναι να εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης, το σημείο όπου παράγονται τα βασικά συναισθήματα της αισθητικής κρίσης, που δεν είναι άλλα από την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκεια που οδηγούν το δέκτη στην αισθητική αξιολόγηση - κρίση.

masterThesis

Αισθητική κρίση (EL)
Affordance (EL)
Αισθητική (EL)
Οικολογική θεωρία (EL)
Γνώστική διεργασία (EL)
Aesthetic judgement (EL)
Design (EL)
Αισθητικές ιδιότητες (EL)
Cognitive process (EL)
Σχεδίαση (EL)
Aesthetics (EL)
Αλληλεπίδραση (EL)
Aesthetic properties (EL)


2007


2015-11-18T10:42:46Z

Σύρος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.