Ακαδημαϊκή γλώσσα και μάθηση σε περιβάλλοντα γλωσσικής, πολιτισμικής και τεχνολογικής ετερότητας : το παράδειγμα των φυσικών επιστημών.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ακαδημαϊκή γλώσσα και μάθηση σε περιβάλλοντα γλωσσικής, πολιτισμικής και τεχνολογικής ετερότητας : το παράδειγμα των φυσικών επιστημών. (EL)

Βρατσάλη, Νεφέλη - Εμμανουήλ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Επιστήμης της Αγωγής - Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών. (EL)

Η ακαδημαϊκή γλώσσα βασίζεται στο πρότυπο του επιστημονικού λόγου, με τον οποίο εκφράστηκαν ιστορικά οι ανάγκες των Φυσικών Επιστημών (Φ.Ε.), επομένως η γλώσσα των Φ.Ε. αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα ακαδημαϊκού λόγου. Κοινή συνισταμένη τους αποτελεί η λογική του γραπτού λόγου. Τα προβλήματα σχολικής αποτυχίας προκύπτουν από τη φύση του λόγου αυτού, η οποία χαρακτηρίζεται από "αντικειμενικότητα", τεχνικότητα, "μυστικισμό". Αυτά τα προβλήματα εντείνονται για τους δίγλωσσους μαθητές οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν ακαδημαϊκή επάρκεια σε αυτή τη "δύσκολη" γλώσσα. Οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις προτείνουν ερμηνευτική χρήση της γλώσσας, ανάλυση των κειμενικών ειδών, σύνδεση με την προσχολική γνώση, και επιπροσθέτως για τους δίγλωσσους ένταξη της μητρικής τους γλώσσας στο αναλυτικό πρόγραμμα, σύνδεση του μαθήματος με τα προσωπικά τους βιώματα, ενδυνάμωση της ταυτότητας, συνεργατική μάθηση, ανάπτυξη κριτικών ικανοτήτων. Παρόλα αυτά, ο σχολικός γραμματισμός, που βασίζεται στην κυριαρχία του γραπτού αναπαραστασιακού συστήματος, δεν επαρκεί σε περιβάλλοντα νέων τεχνολογιών, διότι πλέον τα κείμενα είναι πολυτροπικά. Συμπερασματικά, ο γραμματισμός πλέον δεν μπορεί να είναι μονογλωσσικός και μονοτροπικός καλλιεργώντας ανισότητες και προάγοντας αποκλεισμούς. Πρέπει να διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει την κειμενική πολυπλοκότητα που προέρχεται από την πολυγλωσσική σύνθεση της κοινωνίας, η οποία εμπεριέχει και τις διαστάσεις του καθημερινού και του επιστημονικού λόγου, καθώς και την ανάπτυξη της πολυτροπικότητας. Προτείνουμε ότι ο γραμματισμός στις Φ.Ε. υπόκειται στην ανάγκη της παραπάνω διεύρυνσης, προκειμένου να επανασυνδεθεί με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

masterThesis

Επιστημονικός λόγος (EL)
Γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα (EL)
Multiliteracies (EL)
Intercultural education (EL)
Academic language (EL)
Scientific discourse (EL)
Ακαδημαϊκή γλώσσα (EL)
Language and cultural diversity (EL)
Επιστημονικός γραμματισμός (EL)
Multimodality (EL)
Πολυτροπικότητα (EL)
Διαπολιτισμική εκπαίδευση (EL)
Scientific literacy (EL)
Πολυγραμματισμοί (EL)


2007


2015-11-18T10:53:42Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.