Μελέτη και στρατηγικές προσαρμογής για τη παράκτια διάβρωση των οικισμών Κορδία Καλαμάτας (Μεσσηνία), Αβία Μεσσηνίας και Μεθώνη Μεσσηνίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Μελέτη και στρατηγικές προσαρμογής για τη παράκτια διάβρωση των οικισμών Κορδία Καλαμάτας (Μεσσηνία), Αβία Μεσσηνίας και Μεθώνη Μεσσηνίας (EL)

Ιατρόπουλος, Ευθύμιος - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. (EL)

Στη παρούσα εργασία θα μελετηθούν τρείς παράκτιες περιοχές του Μεσσηνιακού Κόλπου: η περιοχή Κορδία Καλαμάτας(Δήμος Καλαμάτας), η περιοχή Αβίας Καλαμάτας (Δήμος Αβίας) και η περιοχή της Μεθώνης (Δήμος Μεθώνης, (Ν. Δυτικά του Μεσσηνιακού Κόλπου)). Και στις τρείς περιπτώσεις οι παράκτιες ζώνες έμπροσθεν των οικισμών αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα διάβρωσης στη παράκτια ζώνη. Καθοριστικοί παράγοντες στη διάβρωση της παράκτιας ζώνης του οικισμού Κορδία Καλαμάτας ήταν η κατασκευή του λιμενοβραχίονα (μήκους 1km), ο θαλάσσιος τοίχος αργότερα, η μείωση της στερεοπαροχής και οι αμμοληψίες. Στη περιοχή Αβίας Καλαμάτας η διάβρωση ξεκίνησε μετά την αμμοληψία 1.000.000 κυβικών μέτρων άμμου (για την κατασκευή του αεροδρομίου) και την κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού. Ενώ στην περίπτωση του οικισμού της Μεθώνης από την μία ο παραλιακός δρόμος αποκόπτει την τροφοδοσία φερτών υλικών από τη χέρσο στη θάλασσα και από την άλλη η μείωση στερεοπαροχής από το ποταμό (χείμαρρος) που βρίσκεται στο κόλπο της. Με την πάροδο των ετών, απομακρύνθηκε το ίζημα της παραλίας και τα τοιχία υποσκάφτηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα οι παραλιακοί οικισμοί να παρουσιάσουν βλάβες αντίστοιχες των σεισμικών καταπονήσεων (ρωγμές κ.τ.λ.) και η κατάσταση να γίνεται δραματική για τους κατοίκους της περιοχής. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιλέχθηκε η κατασκευή ‘’περιβαλλοντικά φιλικών’’ έργων προστασίας στη παράκτια ζώνη του κάθε οικισμού με διπλό σκοπό: την προστασία από την κυματική δράση και την αναστροφή του διαβρωτικού μηχανισμού.

masterThesis

Ακτομηχανική (EL)
Διαχείριση παράκτιας ζώνης (EL)
Μεσσηνία (EL)
Coastal zone management (EL)
Coastal engineering (EL)
Διάβρωση παράκτιας ζώνης (EL)
Coastal changes (EL)
Coastal erosion (EL)


2010


2015-11-19T10:38:47Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.