Σχεδίαση σειράς αντικειμένων προς πώληση για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σχεδίαση σειράς αντικειμένων προς πώληση για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (EL)

Δέσσου, Νικολία

aegean

Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός σειράς αντικειμένων που θα αποτυπώνουν τη συλλογή έργων που εκτίθενται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και θα βρίσκονται σε διάθεση στο πωλητήριο του μουσείου. Τα αποκλειστικά αντικείμενα θα ακολουθούν το ύφος και το στυλ των έργων της μόνιμης συλλογής του μουσείου (Συλλογή Κωστάκη) και θα σκοπεύουν στη "διάδοση" των μουσειακών έργων, μέσω του προσδιορισμού και του σχεδιασμού με σεβασμό και υπευθυνότητα, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιούν τα προτιμητέα χαρακτηριστικά των αναμνηστικών. Στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας διεξήχθη έρευνα, επιτόπια και διαδικτυακή, σε 25 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και στα πωλητήρια τους. Πραγματοποιήθηκε περαιτέρω μελέτη των έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και των αντικειμένων που βρίσκονται σε διάθεση στο πωλητήριο του μουσείου. Με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και με έμπνευση από τα έργα της συλλογής, τα τελικά αντικείμενα προς σχεδίαση, είναι κοσμήματα. Επιλέχθηκαν επτά έργα που διαθέτουν χαρακτηριστικά μοτίβα του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού κινήματος (Ρωσική Πρωτοπορία), σε συνδυασμό με το υποκειμενικό αίσθημα που προκαλούν, έτσι ώστε οι φόρμες που φέρουν τα έργα να δίνουν το έναυσμα για τη σχεδίαση των κοσμημάτων. Ακολούθησε η σχεδίαση των αντικειμένων. Τέλος, αξιολογήθηκε η συλλογή και προτάθηκαν ιδέες για τη διεύρυνσή της.

masterThesis

Costakis Collection (EL)
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EL)
Russian avant-garde (EL)
Συλλογή Κωστάκη (EL)
Ρωσική πρωτοπορία (EL)
Πωλητήρια μουσείων (EL)
State Museum of Conteporary Art (EL)
Product design (EL)
Museum shops (EL)
Σχεδίαση προϊόντων (EL)


2018-06


2019-09-30T12:58:43Z




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.