Σχηματισμός συστάδων ομοειδών ειδών φυτοπλαγκτού σε χρονικά μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα: μία μηχανιστική ερμηνεία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σχηματισμός συστάδων ομοειδών ειδών φυτοπλαγκτού σε χρονικά μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα: μία μηχανιστική ερμηνεία (EL)

Σακαβάρα, Αθανασία

aegean

Μελετήθηκε με τη χρήση μοντέλου ανταγωνισμού επί των πόρων η συνύπαρξη ειδών φυτοπλαγκτού μέσω του σχηματισμού συστάδων ομοειδών ειδών, σε χρονικά μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Οι δύο περιοριστικοί πόροι προστίθεντο συμπληρωματικά, ενώ δοκιμάστηκαν τρεις περιοδικότητες μηνιαία, ημιετήσια και ετήσια (30, 180 και 360 ημερών). Στην υψηλή περιοδικότητα (μηνιαία) επιβίωσαν δύο συστάδες ειδών, που η καθεμία περιλάμβανε ισχυρά ανταγωνιστικά είδη για τον κάθε πόρο. Αντίθετα στις χαμηλές περιοδικότητες, ευνοείται επιπλέον η επιβίωση ειδών ενδιάμεσης ανταγωνιστικότητας σε δύο διακριτές συστάδες. Για τις θέσεις σχηματισμού των συστάδων επιχειρήθηκε μηχανιστική ερμηνεία μέσω επέκτασης της επικρατούσας θεωρίας του Tilman για τον ανταγωνισμό ειδών, που όμως έχει προταθεί για σταθερά περιβάλλοντα πόρων και για περιορισμένο αριθμό ειδών. Η επέκταση, που επιτεύχθηκε μέσω της εισαγωγής της έννοιας της ‘συχνότητας βέλτιστων συγκεντρώσεων ανά είδος’, δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ερμηνεία του σχηματισμού φυσικών συναθροίσεων σε μεταβαλλόμενες στο χρόνο και στο χώρο περιβαλλοντικές συνθήκες.

masterThesis

παράδοξο του φυτοπλαγκτόν (EL)
traits (EL)
θεωρία του ανταγωνισμού (EL)
competition (EL)
clumps (EL)
συνύπαρξη ειδών (EL)
περιοριστικοί πόροι (EL)


2017-04-06


2020-02-04T11:40:11Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.