Χημική τροποποίηση της γλυκοζαμίνης και της χιτοζάνης με φαινολικά οξέα και αλδεΰδες προς σχηματισμό αμιδίων και ιμινών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
National Technical University of Athens   

Αποθετήριο :
Digital Library of National Technical University of Athens | Dspace@NTUA   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Χημική τροποποίηση της γλυκοζαμίνης και της χιτοζάνης με φαινολικά οξέα και αλδεΰδες προς σχηματισμό αμιδίων και ιμινών (EL)

Παπαστεφάνου, Αργυρή-Σωτηρία (EL)
Papastefanou, Argyri-Sotiria (EN)

Δέτση, Αναστασία (EL)
ntua (EL)
Βουγιούκα, Σταματίνα (EL)
Ανδρεόπουλος, Ανδρέας (EL)

bachelorThesis

2020-07-28T10:20:05Z
2020-02-24


Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη χημική τροποποίηση του βιοπολυμερούς χιτοζάνη, και του μονομερούς του, γλυκοζαμίνης, με στόχο τον σχηματισμό νέων βιοδραστικά βελτιωμένων αναλόγων, που ανήκουν στην οικογένεια των αμιδίων και των ιμινών. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο, και αποτελεί τη δομική μονάδα της χιτοζάνης. Παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της ισχυρής της βιολογικής δραστικότητας, αλλά και της έντονης συμμετοχής της στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Η χιτοζάνη αποτελεί την απακετυλιωμένη μορφή της χιτίνης. Είναι ένα κατιονικό βιοπολυμερές με αμέτρητες εφαρμογές στον τομέα της βιοϊατρικής, αφού χαρακτηρίζεται από απουσία τοξικότητας και είναι μια ουσία βιοσυμβατή και βιοδιασπώμενη. Για την επίτευξη του σκοπού της εργασίας, αρχικά μελετήθηκε η χημική τροποποίηση της γλυκοζαμίνης, εφαρμόζοντας αντιδράσεις με διάφορα φαινολικά οξέα και αρωματικές αλδεΰδες στην αμινομάδα του σακχάρου προς σχηματισμό αμιδικών και ιμινικών δεσμών, αντίστοιχα, ενώ εξετάστηκαν διαφορετικές μέθοδοι, συνθήκες και αναλογίες. Η δομή των νέων ενώσεων ταυτοποιήθηκε μέσω φασματοσκοπίας Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού πρωτονίου (1Η NMR). Έπειτα, η χιτοζάνη, αφού πρώτα υπολογίστηκε ο βαθμός απακετυλίωσης της, τροποποιήθηκε στις ελεύθερες αμινομάδες της με διαφορετικές μεθόδους, προς τον σχηματισμό αμιδικών και ιμινικών δεσμών, μελετώντας διαφορετικές αναλογίες και συνθήκες. Ο δομικός χαρακτηρισμός των νέων μορίων που προέκυψαν πραγματοποιήθηκε μέσω φασματοσκοπίας υπερύθρου (FT-IR). Οι μέθοδοι χημικής τροποποίησης που παρουσιάστηκαν, εξετάστηκαν ως προς την απόδοση των καλύτερων αποτελεσμάτων. (EL)


Ιμίνες (EL)
Τροποποίηση (EL)
Χιτοζάνη (EL)
Αμίδια (EL)
Γλυκοζαμίνη (EL)
Modification (EN)
Glucosamine (EN)
Chemical (EN)
Amide (EN)
Chitosan (EN)

Ελληνική γλώσσα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I) (EL)

Default License




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.