Η αποτελεσματικότητα των αλληλουχιών του παιχνιδιού της πετοσφαίρισης ανδρών υψηλού επιπέδου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Η αποτελεσματικότητα των αλληλουχιών του παιχνιδιού της πετοσφαίρισης ανδρών υψηλού επιπέδου

ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (EL)
GASPARATOU MARIA (EN)

Με την εφαρμογή του συστήματος συνεχόμενης καταγραφής πόντων (rally point scoring system) ο αριθμός των παρατηρούμενων αλληλουχιών στη πετοσφαίριση προσδιορίστηκε σε έξι. Ανεξάρτητα από την αλληλουχία, κάθε αγωνιζόμενη ομάδα συγκεντρώνει πόντους από τις τρεις δεξιότητες σκοραρίσματος (scoring skills), το σερβίς, την επίθεση και το μπλοκ, καθώς και από τα λάθη που κάνει η αντίπαλη ομάδα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των αλληλουχιών του παιχνιδιού της πετοσφαίρισης σε αγώνες ανδρικών ομάδων υψηλού επιπέδου, σε σχέση με τις δεξιότητες σκοραρίσματος και τα λάθη αντιπάλου. Το δείγμα της έρευνας ήταν οι αγώνες των Εθνικών ομάδων ανδρών στη φάση των 16 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2019. Συνολικά εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν 16 αγώνες ανδρών, 59 σετ και 2.613 αγωνιστικά επεισόδια (rallies). Πραγματοποιήθηκε έλεγχος αξιοπιστίας της ερευνήτριας, όπου προέκυψαν αποδεκτές τιμές (Κ Cohen=0,954 για μεταβλητές χωρίς γειτνιάζουσες τιμές και Adjusted Κ Cohen = 0,913 με για μεταβλητές γειτνιάζουσες τιμές). Η στατιστική ανάλυση που χρησιμοποιήθηκε ήταν έλεγχος ανεξαρτησίας μεταξύ των μεταβλητών «αλληλουχία» και «ενέργεια σκοραρίσματος» ο οποίος έγινε μέσω του ελέγχου χ-τετράγωνο (χ2). Επιπλέον, υπολογίστηκε το μέγεθος αποτελέσματος (effect size) με βάση τον δείκτη Cramer’s V και υπολογίστηκαν τα αναπροσαρμοσμένα υπόλοιπα (adjusted residuals). Το επίπεδο σημαντικότητας για όλες τις μετρήσεις ορίστηκε στο p<0,5. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αρχικές αλληλουχίες για τις αντίπαλες ομάδες, C0 και CI, είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (Ν=2617 και Ν=2613, αντίστοιχα) και συνδυαζόταν με εκ διαμέτρου αντίθετη αποτελεσματικότητα, υψηλή για την CI (52,66%) και χαμηλή για την C0 (6,99%). Από τις υπόλοιπες αλληλουχίες ξεχώρισε η υψηλή αποτελεσματικότητα της CV (51,45%). Αναφορικά με τις δεξιότητες, η επίθεση είτε ως ενέργεια σκοραρίσματος είτε ως λάθος αντιπάλου είναι η δεξιότητα με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (Ν=1542, 59,0%). Ακολουθεί η δεξιότητα του σερβίς είτε ως ενέργεια σκοραρίσματος είτε ως λάθος αντιπάλου (Ν=723, 26,5%) και η δεξιότητα του μπλοκ (Ν=272, 10,4%). Παράλληλα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση είναι η σημαντικότερη δεξιότητα στην πετοσφαίριση ανδρών υψηλού επιπέδου. (EL)
NO (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2022





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.