δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Μελέτη αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ελαίων με αναλυτικές φασματοχημικές τεχνικές
Η διατριβή αυτή ασχολείται με την ανάπτυξη και επικύρωση φασματοχημικών
αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων εδώδιμων ελαίων. Στα
πλαίσια αυτής της εργασίας αναπτυχθήκαν και επικυρώθηκαν οι παρακάτω εννέα
αναλυτικές φασματοχημικές μέθοδοι εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων
ελαίων: (α) μια τροποποιημένη μέθοδος DPPH, (β) μια τροποποιημένη μέθοδος
ABTS, (γ) μια τροποποιημένη μέθοδος CUPRAC, (δ) μια τροποποιημένη μέθοδος
Fe-φαινανθρολίνης, ε) μια χημειοφωταυγειομετρική μέθοδος συνεχούς ροής (FIA-CL)
βασισμένη στη χημειοφωταυγειομετρική αντίδραση της λουσιγενίνης με αλκαλικό
διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, στ) μια φθορισμομετρική μέθοδος βασισμένη
στην εκπομπή φθορισμού της Ν-μεθυλοακριδόνης που παράγεται από την αντίδραση
της λουσιγενίνης με αλκαλικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, ζ) μια
χημειοφωταυγειομετρική μέθοδος συνεχούς ροής (FIA-CL) βασισμένη στη αντίδραση
της λουμινόλης με αλκαλικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, και η) δύο
χημειοφωταυγειομετρικές μεθόδους βασισμένες στην αντίδραση των οξαλικών εστέρων
με το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν
για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας προτύπων ουσιών και εδώδιμων
ελαίων καθώς και στην εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του λιπόφιλου και
υδρόφιλου τμήματος αυτών. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν συγκρίθηκαν και
σχολιάστηκαν
(EL)
This thesis deals with the development and validation of spectrophotometric
analytical methods for the determination of the antioxidant properties of
edible oils. In this work, the following nine spectrophotometric analytical
methods, able to estimate the antioxidant properties of edible oils, have been
developed and validated: (a) a modified DPPH method, (b) a modified ABTS
method, (c) a modified CUPRAC method, (d) a modified Fe-phenanthroline method,
(e) a chemiluminogenic flow method (FIA-CL) based on chemiluminogenic reaction
of lucigenin with alkaline hydrogen peroxide solution, (f) a fluorimetric
method based on N-methylacridone produced from the reaction of lucigenin with
alkaline hydrogen peroxide solution, (g) a chemiluminogenic flow method
(FIA-CL) based on the reaction of luminol with alkaline hydrogen peroxide
solution and (h) two chemiluminogenic methods based on the reaction of
peroxyoxalates with hydrogen peroxide. The developed assays have been applied
to the evaluation of antioxidant activity of standard compounds and to the
evaluation of total antioxidant activity of several edible oils as well as
their lipophilic and hydrophilic extracts. The obtained results were compared
and discussed.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.