Μελέτη αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ελαίων με αναλυτικές φασματοχημικές τεχνικές

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ελαίων με αναλυτικές φασματοχημικές τεχνικές

Χριστοδουλέας Διονύσιος (EL)

born_digital_thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

2012


Η διατριβή αυτή ασχολείται με την ανάπτυξη και επικύρωση φασματοχημικών αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων εδώδιμων ελαίων. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας αναπτυχθήκαν και επικυρώθηκαν οι παρακάτω εννέα αναλυτικές φασματοχημικές μέθοδοι εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ελαίων: (α) μια τροποποιημένη μέθοδος DPPH, (β) μια τροποποιημένη μέθοδος ABTS, (γ) μια τροποποιημένη μέθοδος CUPRAC, (δ) μια τροποποιημένη μέθοδος Fe-φαινανθρολίνης, ε) μια χημειοφωταυγειομετρική μέθοδος συνεχούς ροής (FIA-CL) βασισμένη στη χημειοφωταυγειομετρική αντίδραση της λουσιγενίνης με αλκαλικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, στ) μια φθορισμομετρική μέθοδος βασισμένη στην εκπομπή φθορισμού της Ν-μεθυλοακριδόνης που παράγεται από την αντίδραση της λουσιγενίνης με αλκαλικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, ζ) μια χημειοφωταυγειομετρική μέθοδος συνεχούς ροής (FIA-CL) βασισμένη στη αντίδραση της λουμινόλης με αλκαλικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, και η) δύο χημειοφωταυγειομετρικές μεθόδους βασισμένες στην αντίδραση των οξαλικών εστέρων με το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας προτύπων ουσιών και εδώδιμων ελαίων καθώς και στην εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του λιπόφιλου και υδρόφιλου τμήματος αυτών. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν συγκρίθηκαν και σχολιάστηκαν (EL)
This thesis deals with the development and validation of spectrophotometric analytical methods for the determination of the antioxidant properties of edible oils. In this work, the following nine spectrophotometric analytical methods, able to estimate the antioxidant properties of edible oils, have been developed and validated: (a) a modified DPPH method, (b) a modified ABTS method, (c) a modified CUPRAC method, (d) a modified Fe-phenanthroline method, (e) a chemiluminogenic flow method (FIA-CL) based on chemiluminogenic reaction of lucigenin with alkaline hydrogen peroxide solution, (f) a fluorimetric method based on N-methylacridone produced from the reaction of lucigenin with alkaline hydrogen peroxide solution, (g) a chemiluminogenic flow method (FIA-CL) based on the reaction of luminol with alkaline hydrogen peroxide solution and (h) two chemiluminogenic methods based on the reaction of peroxyoxalates with hydrogen peroxide. The developed assays have been applied to the evaluation of antioxidant activity of standard compounds and to the evaluation of total antioxidant activity of several edible oils as well as their lipophilic and hydrophilic extracts. The obtained results were compared and discussed. (EN)


Ελληνική γλώσσα

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » Τομέας Ι [Θεωρητική Χημεία – Φυσικοχημεία – Ανόργανη Ανάλυση – Ενόργανη Ανάλυση – Οργανολογία – Χημική Μηχανική (Εφαρμ. Φυσικοχημεία)]
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.