Βιοδραστικά συστατικά από τις επιτραπέζιες ελιές και τα υδατικά απόβλητα εκπίκρανσης της Μεγαριτικής ποικιλίας - ποσοτική ανάλυση με 1D και 2D NMR

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Βιοδραστικά συστατικά από τις επιτραπέζιες ελιές και τα υδατικά απόβλητα εκπίκρανσης της Μεγαριτικής ποικιλίας - ποσοτική ανάλυση με 1D και 2D NMR

Μουσούρη Ευγενία (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2014


Η Μεγαρίτικη ποικιλία αποτελεί μία από τις ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς. Ορισμένες παρατηρήσεις σε παλαιότερες μελέτες όπως τα χαμηλά επίπεδα πολυφαινολών στο αντίστοιχο ελαιόλαδο και τα χαμηλά επίπεδα ελευρωπαΐνης στον ελαιοκαρπό οδήγησαν στην ανάγκη μελέτης της χημικής σύστασης και στην διερεύνηση της ύπαρξης πιθανής μεταβολικής διαφοροποίησης στην εν λόγω ποικιλία. Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η μελέτη της χημικής σύσταση του ελαιοκαρπού καθώς επίσης και των υδατικών αποβλήτων που προκύπτουν από την διαδικασία εκπίκρανσης. Επιπλέον διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάκτησης βιοδραστικών μεταβολιτών από τα υδατικά απόβλητα με σκοπό την αξιοποίηση αυτού του παραπροϊόντος. Πραγματοποιήθηκε συγκομιδή, κατεργασία των ελαιοκαρπών σε υδατικό μέσο και τοποθέτηση σε άλμη σύμφωνα με παραδοσιακή μέθοδο εκπίκρανσης. Τα υδατικά απόβλητα και τα υδατικά εκχυλίσματα επεξεργασμένου και μη καρπού υπέστησαν προσυγκέντρωση με ρητίνη XAD-4 και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε χρωματογραφικό διαχωρισμό. Η ποσοτικοποίηση των βιοδραστικών συστατικών πραγματοποιήθηκε με φασματοσκοπία NMR 2D ενώ η απόδοση δομής πραγματοποιήθηκε με την χρήση NMR 800 MHz. Από την μελέτη αυτή προέκυψε ότι τα υδατικά απόβλητα περιέχουν σημαντικά επίπεδα των μεταβολιτών 4-Ο-γλυκοσίδη της υδροξυτυροσόλης (35.5 mg/L), 11-μεθυλεστέρα του ολεοσίδη (10.8 mg/L), υδρόξυτυροσόλη (12.9 mg/L) και τυροσόλη (3.7 mg/L). Από τον φρέσκο καρπό και από τα υδατικά απόβλητα απομονώθηκαν για πρώτη φορά στο είδος οι μεταβολίτες «rengyoxide» και «rengyoside B». Από τους βρώσιμους καρπούς εκτός από την υδροξυτυροσόλη και την τυροσόλη, απομονώθηκαν για πρώτη φορά στο είδος οι μεταβολίτες «rengyoxide», «halleridone» και «cleroindicin C» καθώς επίσης και τέσσερα νέα φυσικά προϊόντα με ονομασίες μεγαριτοδιλακτόνη, μεγαριτολακτονικό οξύ, μεθυλεστέρας του Β μεγαριτολακτονικού οξέος και μεγαριτολακτονόλη. (EL)
Megaritiki cultivar is one of the widely used varieties as table olives. Previous observations like the low polyphenol concentration in the corresponding olive oil and low oleuropein concentration in olive fruits led us to study the constituents of this variety and to investigate possible metabolic differentiation. We aimed to study the composition of megaritiki olive fruits and wastewaters resulting from the debittering procedure. In addition we attempted to evaluate the recovery of bioactive metabolites from wastewater in order to exploit this byproduct. Olives were harvested and treated with water according to a traditional debittering method and finally placed in brine. Wastewaters and water extract of edible olives were preconcentrated through a selective adsorption procedure with XAD-4 resin and submitted to chromatographic separations. Bioactive metabolites from wastewaters were quantified using two dimensional NMR spectroscopy. The structure elucidation was performed using NMR at 800 MHz. Wastewater contains significant amounts of hydroxytyrosol 4-O-glucoside (35.5 mg/L), 11-methyl-oleoside (10.8 mg/L), hydroxytyrosol (12.9 mg/L) and tyrosol (3.7 mg/L). Furthermore, wastewater afforded two metabolites: rengyoxide and rengyoside B which are for the first time isolated from this species. Edible olives, besides hydroxytyrosol and tyrosol, afforded rengyoxide, haleridone and cleroindicin C which are fist isolated from the species and four metabolites which are new natural products, megaritodilactone, megaritolactonic acid, Megaritolactonic B methyl ester and megaritolactonol. (EN)


Ελληνική γλώσσα

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.