Μελέτη προϊόντων και υποπροϊόντων οινοποίησης από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη προϊόντων και υποπροϊόντων οινοποίησης από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο

Θωμά Ευσταθία (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2015


Το κρασί διαδραματίζει σημαντικό αν όχι κρίσιμο ρόλο από την αυγή της ανθρωπότητας. Η ιδανική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το μεσογειακό κλίμα, η παρουσία της θάλασσας, αλλά και το ανάγλυφο της γης ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά οίνου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της οινοποίησης προκύπτουν υποπροϊόντα που παρουσιάζουν μεγάλο βιολογικό ενδιαφέρον λόγω των περιεχόμενων πολυφαινολών. Μέχρι πρότινος, τα παραπάνω κατέληγαν στη λιπασματοποίηση ή απορρίπτονταν σε ανοιχτούς χώρους με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόκλησης περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων που έχουν επεξεργαστεί με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον καθώς και ανανεώσιμων πηγών θρεπτικών ουσιών και βιοδραστικών ενώσεων για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών και καλλυντικών επιτάσσει την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών για την ανάκτηση και επεξεργασία αυτών των υποπροϊόντων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της αμπέλου συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και των υποπροϊόντων που προκύπτουν από αυτή. Αναλύθηκε το χημικό προφίλ 11 αυτόχθονων και διεθνών ποικιλιών, εκ των οποίων 6 λευκών και 5 ερυθρών, από 74 δείγματα οίνου, με έμφαση στη σύσταση των πτητικών ενώσεων και το φαινολικό τους φορτίο για το χαρακτηρισμό των πιο αντιπροσωπευτικών συστατικών. Τα δείγματα εκχυλίστηκαν για την ανάκτηση των πτητικών συστατικών κι αναλύθηκαν μέσω αέριας χρωματογραφίας συνδεδεμένης με φασματομετρία μαζών (GC-MS). Επιπλέον, πολυφαινολικά εκχυλίσματα δημιουργήθηκαν με τη χρήση ιοντοανταλλακτικών ρητινών (XAD-4) και οι ολικές πολυφαινόλες προσδιορίστηκαν με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu. Όσον αφορά τα οινοποιητικά υποπροϊόντα, εξετάστηκαν συνολικά 17 δείγματα που ανήκουν σε εννέα ποικιλίες από τις οποίες παρασκευάστηκαν εκχυλίσματα με την τεχνική της υποβοηθούμενης εκχύλισης με υπερήχους. Κατόπιν, μελετήθηκε το φυτοχημικό τους προφίλ με HPTLC, αξιολογήθηκε το φαινολικό τους φορτίο με προσδιορισμό ολικών πολυφαινολών ενώ μετρήθηκε η αντιοξειδωτική τους δράση με τη μέθοδο εξουδετέρωσης της ελεύθερης ρίζας DPPH. Τα παραπάνω δεδομένα συνδυάστηκαν και αναπτύχθηκε μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον για την παρασκευή εκχυλισμάτων πλούσιων σε φαινολικό φορτίο και με υψηλή ικανότητα να εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, για την ανάδειξη όλου του φάσματος δυνατοτήτων αξιοποίησης των υποπροϊόντων διεξήχθη απομόνωση και ταυτοποίηση βιοδραστικών προϊόντων από τις κατηγορίες των στιλβενίων και των φλαβονοειδών. (EL)
Wine plays an important if not crucial role since the dawn of humanity. The ideal geographic position of Greece, the Mediterranean climate, the presence of the sea and the terrain of the land favor viticulture and production of high quality wines, which are very competitive in the global wine market. Furthermore, during the wine-making process, by-products arise that are of great biological interest because of the containing polyphenols. Until recently, these by-products result to composting or are disposed in open areas causing environmental problems. However, the increasing demand for products that have been manipulated with environmentally friendly technologies and renewable sources of nutrients and bioactive compounds for the production of food, feed and cosmetics demands the development of innovative processes for the treatment of such by-products. Aim of this study is a complete research of the vine including wine and its by-products. The analysis of the chemical profile of 11 indigenous and international varieties, of which 6 white and 5 red, of a total of 74 wine samples was achieved. Emphasis was given on the composition of volatile compounds and the phenolic content aiming to the characterization, classification and identification of the most representative. The samples were extracted for the recovery of volatile compounds and analyzed by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). Polyphenolic extracts using ion exchange resins (XAD-4) were produced and their total phenolic content was determined using Folin-Ciocalteu method. Regarding winemaking by-products, 17 samples belonging to nine wine varieties were analyzed. Initially, a protocol for preparing the extracts was developed. The phytochemical profile was examined with HPTLC. In addition, their phenolic load was assessed by measuring the total phenolic content. The antioxidant activity was measured by a free radical assay (DPPH). These data were combined and an environmentally friendly method for preparing extracts rich in phenolics and with high ability to neutralize free radicals was developed. The full range of these by-products potential was highlighted by the isolation and identification of major bioactive compounds. ` (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)