Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών της Olea europaea (ελιά). Συγκριτική μελέτη ανά στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου.

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών της Olea europaea (ελιά). Συγκριτική μελέτη ανά στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου.

Κανάκης Περικλής (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2014


Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση βασικών δευτερογενών μεταβολιτών ελιάς στα διάφορα στάδια της παραγωγής (των καρπών της πάστας, του αρχικού και τελικού ελαίου) μέσω μίας ενιαίας γραμμής παραγωγής ελαιολάδου. Η Ελληνική Κορωνέϊκη ποικιλία επιλέχθηκε ως μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ελιές, η οποία είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε μία πλατφόρμα HPLC-Orbitrap τόσο για τον ποιοτικό όσο και για τον ποσοτικό σκοπό. Πενήντα δύο συστατικά ανιχνεύθηκαν βασισμένα σε μία βάση δεδομένων φασμάτων μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS) και σε φάσματα HRMS/MS των βασικών θραυσμάτων κάθε ενός συστατικού. Αυτοί οι 52 δευτερογενείς μεταβολίτες ταξινομούνται σε φαινυλ-αλκοόλες, σεκοΐριδοείδη, φλαβονοειδή, τριτερπένια και λακτόνες. Εννέα βιολογικά και χημικά σημαντικοί μεταβολίτες προσδιορίστηκαν ποσοτικά κατά τα τέσσερα στάδια της παραγωγής. Καρποί και πάστα βρέθηκαν να είναι πλούσια σε διάφορα συστατικά, τα οποία δεν είναι παρόντα στο τελικό έλαιο. Η τρέχουσα μελέτη αποκαλύπτει τη χημική φύση των διαφορετικών υλικών για το ελαιόλαδο σε ένα διαδοχικό και ολοκληρωμένο τρόπο και αποκαλύπτει νέες πηγές υψηλής προστιθέμενης αξίας συστατικών της ελιάς. (EL)
The aim of the current study was the qualitative exploration and quantitative monitoring of olive key secondary metabolites in different production steps (drupes, paste, first and final oil) throughout a virgin olive oil production line. The Greek variety Koroneiki was selected as one of the most representative and rich in biological active compounds. For the first time, a HPLC-Orbitrap platform was employed for both qualitative and quantitative purposes. Fifty two components belonging to phenyl alcohols, secoiridoids, flavonoids, triterpenes and lactones were identified based on HRMS and HRMS/MS data. Nine biologically and chemically significant metabolites were quantitatively determined throughout the four production steps. Drupes and paste were found to be rich in several components which are not present at the final oil. The current study disclosed the chemical nature of different olive materials in a successive and integrated way and revealed new sources of high added value constituents of olive. (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)