δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών της Olea europaea (ελιά). Συγκριτική μελέτη ανά στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση βασικών
δευτερογενών μεταβολιτών ελιάς στα διάφορα στάδια της παραγωγής (των καρπών της
πάστας, του αρχικού και τελικού ελαίου) μέσω μίας ενιαίας γραμμής παραγωγής
ελαιολάδου. Η Ελληνική Κορωνέϊκη ποικιλία επιλέχθηκε ως μία από τις πιο
αντιπροσωπευτικές ελιές, η οποία είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Για
πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε μία πλατφόρμα HPLC-Orbitrap τόσο για τον ποιοτικό
όσο και για τον ποσοτικό σκοπό. Πενήντα δύο συστατικά ανιχνεύθηκαν βασισμένα σε
μία βάση δεδομένων φασμάτων μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS) και σε
φάσματα HRMS/MS των βασικών θραυσμάτων κάθε ενός συστατικού. Αυτοί οι 52
δευτερογενείς μεταβολίτες ταξινομούνται σε φαινυλ-αλκοόλες, σεκοΐριδοείδη,
φλαβονοειδή, τριτερπένια και λακτόνες. Εννέα βιολογικά και χημικά σημαντικοί
μεταβολίτες προσδιορίστηκαν ποσοτικά κατά τα τέσσερα στάδια της παραγωγής.
Καρποί και πάστα βρέθηκαν να είναι πλούσια σε διάφορα συστατικά, τα οποία δεν
είναι παρόντα στο τελικό έλαιο. Η τρέχουσα μελέτη αποκαλύπτει τη χημική φύση
των διαφορετικών υλικών για το ελαιόλαδο σε ένα διαδοχικό και ολοκληρωμένο
τρόπο και αποκαλύπτει νέες πηγές υψηλής προστιθέμενης αξίας συστατικών της
ελιάς.
(EL)
The aim of the current study was the qualitative exploration and quantitative
monitoring of olive key secondary metabolites in different production steps
(drupes, paste, first and final oil) throughout a virgin olive oil production
line. The Greek variety Koroneiki was selected as one of the most
representative and rich in biological active compounds. For the first time, a
HPLC-Orbitrap platform was employed for both qualitative and quantitative
purposes. Fifty two components belonging to phenyl alcohols, secoiridoids,
flavonoids, triterpenes and lactones were identified based on HRMS and HRMS/MS
data. Nine biologically and chemically significant metabolites were
quantitatively determined throughout the four production steps. Drupes and
paste were found to be rich in several components which are not present at the
final oil. The current study disclosed the chemical nature of different olive
materials in a successive and integrated way and revealed new sources of high
added value constituents of olive.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.