Ποιοτική και ποσοτική μελέτη φύλλων ελιάς Olea europaea var. europaea και αγριελιάς Olea europaea var.sylvestris οικ.ΟLEACEAE διαφορετικής προέλευσης - Μέτρηση επιπέδων ολευρωπεΐνης σε ποικιλίες καλλιεργούμενες με τις ίδιες πρακτικές

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ποιοτική και ποσοτική μελέτη φύλλων ελιάς Olea europaea var. europaea και αγριελιάς Olea europaea var.sylvestris οικ.ΟLEACEAE διαφορετικής προέλευσης - Μέτρηση επιπέδων ολευρωπεΐνης σε ποικιλίες καλλιεργούμενες με τις ίδιες πρακτικές

Κουρκουλή Αικατερίνη (EL)
Kourkouli Aikaterini (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2017


Αρχικά παρουσιάζεται η βοτανική περιγραφή του φυτού Olea europaea με αναφορά στην οικογένεια το γένος και τις ποικιλίες της. Περιγράφονται τα βασικά μορφολoγικά χαρακτηριστικά και οι συνθήκες ανάπτυξης. Εν συνεχεία παρατίθενται στοιχεία για την ιστορία και την παρουσία της από την αρχαιότητα εώς σήμερα και τη σχέση της με την ελληνική, κυρίως, κοινωνία και παράδοση. Γίνεται παρουσίαση των παραδοσιακών μακραίωνων χρήσεων των φύλλων καθώς και αναφορά στους διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης και των ενδείξεων που υπάρχουν σήμερα για την δράση τους σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Αναλύεται αδρά η χημική τους σύσταση ενώ πιο λεπτομερής αναφορά γίνεται για τις πολυφαινόλες και κυρίως την ολευρωπεΐνη. Επεξηγούνται όροι όπως οξειδωτικό στρες, πολυφαινόλες και δευτερογενείς μεταβολίτες. Επίσης παρουσιάζεται το μεταβολικό μονοπάτι βιοσύνθεσής τους. Στο πειραματικό μέρος πραγματοποιείται ανάλυση 102 δειγμάτων φύλλων ελιάς και αγριελιάς, διαφορετικών ποικιλιών και προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται για πρώτη φορά ταχύτατη μέθοδος ποσοτικοποίησης της ολευρωπεΐνης με χρήση τεχνικής UPLC, διάρκειας 7 λεπτών. Τέλος, καινοτομία της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η μελέτη 22 δειγμάτων φύλλων προερχόμενα από τον ίδιο ελαιώνα, από ελαιόδεντρα καλλιεργούμενα υπό όμοιες πρακτικές και ίδιες συνθήκες ανάπτυξης. Επομένως καθίσταται δυνατή η άμεση συσχέτιση ποσοστού ολευρωπεΐνης και ποικιλίας.   (EL)
Firstly, the botanic description of the Olea europaea plant is presented with a reference to its family, its genus and its variety. The basic morphological characteristics and the conditions of its development are described. Moreover, information for its history and its presence from the ancient times till nowadays and its connection to the Greek society and tradition are mentioned. The traditional use of the leaves that has been ongoing for many centuries, as well as a reference to the different ways of extracting and the signs that exist today for their action in a variety of pathological situations, are presented. The chemical composition is significantly analysed, whereas there is a more detailed report for the polyphenols, mainly oleuropein. Terms such as oxidation agent, polyphenols and secondary metabolites are explained. Moreover, the metabolic path of their biosynthesis is presented. As far as the experimental part is concerned,102 samples of olive leaves and wild olive leaves of different varieties and origins, are analysed whilst a speedy method of quantifying oleuropein with the use of UPLC technique - that lasts for 7 minutes - is developed for the first time. Finally, the innovation of this dissertation lies on the thorough study of 22 samples of leaves that come from the same olive grove and they have been farmed under similar practices and similar developmental conditions, ergo it is possible to relate the percentage of oleuropein’s to that of the variety's. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ Φαρμακευτικής » Κατεύθυνση Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)