Η Θεματική της Γιγαντομαχίας στο De Raptu Proserpinae του Κλαυδιανού

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η Θεματική της Γιγαντομαχίας στο De Raptu Proserpinae του Κλαυδιανού

Αντωνιάδης Αλέξανδρος (EL)
Antoniadis Alexandros (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2020


Στο De Raptu Proserpinae κυριαρχεί η θεματική της γιγαντομαχίας υπό το πρίσμα της οποίας μπορούν να μελετηθούν τα τρία βασικά επεισόδια του ποιήματος, η αρχική απειλή του Άδη, η αρπαγή της Περσεφόνης και η αντίδραση της Δήμητρας. Η δράση των χθόνιων δυνάμεων εναντίον του Δία προσφέρει σε επίπεδο δομής το εφαλτήριο για την αρχή της αφήγησης, καθώς ο Δίας παραχωρεί στον Άδη ως σύζυγο την Περσεφόνη προκειμένου να αποφευχθεί η νέα αυτή γιγαντομαχία. Η ίδια η αρπαγή παρουσιάζεται από τον Κλαυδιανό ως ένα γεγονός που διασαλεύει την κοσμική τάξη. Ανάλογες επιπτώσεις επιφέρει και η δράση της Δήμητρας, καθώς η θεά παρουσιάζεται γεμάτη οργή και μανία εναντίον του Δία. Στα τρία πρώτα κεφάλαια αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους ο Κλαυδιανός εστιάζει στην εικονοποιία της γιγαντομαχίας, υπό το πρίσμα τόσο του διαλόγου με την παράδοση και με άλλα έργα του ποιητή, όσο και των συσχετισμών και των επαναλήψεων ανάμεσα στα επεισόδια του έργου. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο επιχειρείται μια συνολική εξέταση του μοτίβου της γιγαντομαχίας στο έργο σε μεταλογοτεχνικό επίπεδο δεδομένης της σύνδεσης της γιγαντομαχίας με το παραδοσιακό έπος. (EL)
The theme of Gigantomachy run throughout the Claudian’s poem De Raptu Proserpinae, since the three basic events of the poem can be studied in the light of this motif. Firstly, the threat of Pluto against his brother and the presence of the chthonic forces provide the rousing start for the epic, since Jupiter fulfills the demand of Pluto for a wife in order to prevent a return to chaos. The second chapter explores how Claudian treats the rape of Proserpina like an event which destabilizes the cosmic order and repeats the initial violence of Pluto. The third chapter examines the furious response of Ceres and her opposition to Jupiter. The last chapter taking the equation of Gigantomachy with the grandest theme of martial epic into account focuses on the metapoetical perspectives of this theme in the poem. (EN)

Γλώσσα – Λογοτεχνία

Γλώσσα – Λογοτεχνία (EL)
Language – Literature (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Φιλοσοφική » Τμήμα Φιλολογίας » ΠΜΣ Δέξιππος (Κλασική Φιλολογία) » Κατεύθυνση Λατινική Φιλολογία
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.