Η συμβολή του Ταε κβο ντο στη ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση παιδιών 6-12 ετών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η συμβολή του Ταε κβο ντο στη ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση παιδιών 6-12 ετών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (EL)
KONSTANTELOPOULOS VASILEIOS (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

2020


Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας της ενασχόλησης των νεαρών παιδιών με το Ταε κβο ντο και η συμβολή του στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης καθώς και στην μείωση του άγχους. Για τις ανάγκες του σκοπού της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένα 14 ερωτήματα τα οποία επελέγησαν από τοStateTraitAnxietyInventory/STAI (εργαλείο μέτρησης του άγχους), που ήταν κατανοητά ώστε να απαντηθούν από τα παιδιά της ηλικίας αυτής. Οι απαντήσεις αξιολογήθηκαν με την 4βάθμια κλίμακα Likert. Οι απαντήσεις σε κάθε ερώτηση καταγράφονταν από το 1 έως 4, όπου 1 = σχεδόν ποτέ, 2 = μερικές φορές, 3 = συχνά και το 4 = σχεδόν πάντοτε. Τα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν με εκατοστιαία αναλογία (γραφήματα) ενώ καταγράφηκε και η τυπική απόκλιση. Συμπερασματικά καταγράφηκε η αποτελεσματικότητα της προπόνησης Ταε κβο ντο στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αυτογνωσίας, της απόλαυσης, στην αύξηση της γνωστικής λειτουργίας των νεαρών αθλητών. Οι προπονητές θα πρέπει να καλλιεργούν σε μικρούς/νεαρούς αθλητές του Ταε κβο ντο την θέσπιση στόχων, την ενεργοποίηση, την αυτοπεποίθηση, την προσήλωση στον στόχο, την χαλάρωση και την αποτελεσματική διαχείριση στο άγχος ώστε να έχουν καλύτερη επίδοση παράλληλα με το αγωνιστικό τους επίπεδο. Η προπόνηση να μην είναι μονότονη, να είναι ευέλικτη, να δημιουργεί ευχαρίστηση και απόλαυση και να μην εξαντλεί τους νεαρούς αθλητές. (EL)
The aim of this work is to report on the usefulness of young people's involvement with taekwondo and increase self-esteem, self-confidence and reduce stress in these children. A State Trait Anxiety Inventory STAI was used as a questionnaire (a stress measurement tool) for the purposes of the research, of which 14 questions were used. The answers (4 scale Likert) to each question were 1 to 4, where 1 = almost never, 2 = sometimes, 3 = often and 4 = almost always. The results were captured in percentages (graphs) and the standard deviation was recorded. In conclusion, the effectiveness of taekwondo training in increasing self-confidence, self-knowledge, enjoyment, and increasing the cognitive function of young athletes was recorded. Coaches should cultivate in young / old taekwondo athletes the goal setting, activation, self-confidence, goal commitment, relaxation and effective stress management in order to perform better alongside their competitive level. Training should not be monotonous, it should be flexible, it should create pleasure and enjoyment and it should not exhaust the young athletes. (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού » Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.