Η κάππαρη είναι ένα πολυετές, στενο-υδρικό φυτό, του οποίου το υπέργειο τμήμα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του θέρους στην Ελλάδα. Επίσης, η κάππαρη ολοκληρώνει το βιολογικό της κύκλο κατά τη διάρκεια του θέρους στη Μεσογειακή Λεκάνη. Οι καρποί της κάππαρης, αντίθετα με άλλα υπέργεια τμήματα του φυτού (φύλλα, μπουμπούκια, άνθη), έχουν μελετηθεί ελάχιστα. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν ορισμένα οικοφυσιολογικά χαρακτηριστικά του καρπού, του μίσχου του καρπού και των σπερμάτων της κάππαρης, η συλλογή των οποίων έγινε από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Στους καρπούς της κάππαρης παρατηρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ολικών σακχάρων. Ωστόσο, τα επίπεδα των ολικών σακχάρων διαφέρουν ανάλογα με τις περιοχές δειγματοληψίας. Πιο συκεκριμένα, οι τιμές των παραμέτρων που μετρήθηκαν διαφοροποιούνται μεταξύ των καρπών της κάππαρης που αναπτύχθηκαν και συλλέχθηκαν από φυτά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ως προς τα φυτά της ενδοχώρας. Έτσι, αυξανομένου του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών συλλογής των δειγμάτων, τα ολικά σάκχαρα και το άμυλο ήταν μειωμένα στις περιοχές της ενδοχώρας, ενώ ήταν αυξημένα στις παράλιες περιοχές. Το περιεχόμενο σε άζωτο παρουσίασε αυξομείωση ως προς το γεωγραφικό πλάτος των παράλιων περιοχών, ενώ στις τρεις περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές ήταν περίπου ίσες, αναξαρτήτως του γεωγραφικού πλάτους. Τα επίπεδα της προλίνης ελαττώνονται αυξανομένου του γεωγραφικού μήκους και του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών δειγματοληψίας. Το μικρό περιεχόμενο προλίνης που προσδιορίστηκε στους καρπούς ενισχύει την άποψη που έχει διατυπωθεί στη βιβλιογραφία πως η κάππαρη δεν υφίσταται υδατική καταπόνηση κατά τη διάρκεια του θέρους. Από τα αποτελέσματα αυτής της Διπλωματικής Εργασίας προέκυψε ότι οι καρποί της κάππαρης περιέχουν 43% ολικά σάκχαρα, 11% άμυλο, 3% άζωτο και 1,5% προλίνη. Οι κύριες αποταμιευτικές ουσίες των σπερμάτων ήταν 18% πρωτεΐνες και 20% ολικά λίπη.
(EL)
Caper is a perennial, stenohydric plant, the aboveground part of which grows during the summer drought period in Greece. Also, capers complete their life cycle during the summer in the Mediterranean Basin. The fruits of capers, unlike other aboveground parts of this plant species (leaves, buds, flowers), have been little studied. In the present work, some ecophysiological characteristics of the fruits, the peduncles of the fruit and the seeds of capers were studied, which were collected from different regions of Greece. High concentrations of total sugars were observed in caper fruits. However, total sugar levels vary among the sampling areas. Especially, the values of the considered parameters differ between the caper fruits that were grown and collected from plants located near the sea in relation to plants of mainland. Thus, increasing the latitude of the sample collection areas, total sugars and starch were reduced in the mainland areas, while they were increased in the coastal areas. The nitrogen content fluctuated concerning the latitude of the coastal areas, while in the mainland areas the values were approximately equal, regardless of the latitude. Proline levels decrease with increasing latitude and longitude of the sampling areas. The low content of proline identified in the fruit reinforces the view expressed in the literature that capers do not undergo water stress during the summer. The results of this Diploma Thesis showed that capers contain 43% total sugars, 11% starch, 3% nitrogen and 1.5% proline. The main storage substances of the seeds were 18% protein and 20% lipid content.
(EN)