δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Γονικότητα και ψυχική υγεία των εφήβων σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συγχρονική εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην οικονομική δυσπραγία και την ψυχική υγεία των εφήβων, καθώς και του ρόλου των διαστάσεων της γονικής φροντίδας σε αυτή, υπό το πρίσμα της αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας (Cicchetti, 2016) και της ψυχικής ανθεκτικότητας (Masten & Cicchetti, 2016). Αναλυτικότερα, η εργασία αυτή στοχεύει στη διερεύνηση των ακόλουθων ερωτημάτων: (α) αν η οικονομική δυσπραγία συνιστά παράγοντα επικινδυνότητας για την ψυχική υγεία και (β) αν οι υπό μελέτη διαστάσεις της γονικότητας (διάσταση φροντίδας) αποτελούν προωθητικό ή προστατευτικό παράγοντα απέναντι στην οικονομική δυσπραγία σε σχέση με την ψυχική υγεία των εφήβων. Το δείγμα αποτέλεσαν μαθητές και μαθήτριες 14 Γυμνασίων της Αττικής. Η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών των εφήβων μετρήθηκε με το Ερωτηματολόγιο Οικονομικής Δυσπραγίας των Lempers, Clark-Lempers και Simons (1989). Για την εξέταση των διαστάσεων της γονικότητας χρησιμοποιήθηκε το Ερωτηματολόγιο Συναισθηματικού Δεσμού με τους Γονείς [Parental Bonding Instrument-Care Subscale (PBI)] των Parker, Tupling και Brown (1979). Τέλος, για την αξιολόγηση των δεικτών ψυχικής υγείας χρησιμοποιήθηκαν οι προσαρμοσμένη Κλίμακα της Κατάθλιψης (Depression Scale ; DEPS) των Salokangas et al. (1995) και η Κλίμακα Αυτοεκτίμησης του Rosenberg (1965). Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής έδειξαν, στο σύνολό τους, ότι η οικονομική δυσπραγία αποτελεί δυνάμει παράγοντα επικινδυνότητας ενώ κάθε μία από τις διαστάσεις της γονικότητας λειτουργεί ως δυνάμει προωθητικός παράγοντας για την ψυχική υγεία των εφήβων. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφυλικές διαφορές, με τα κορίτσια να υπερτερούν ως προς την αναφορά των συμπτωμάτων συναισθήματος. Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν τη σημασία των διαμεσολαβητικών διεργασιών της γονικότητας για την ψυχική υγεία των εφήβων σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας και υποδεικνύουν την αναγκαιότητα διρεύνησης της επιδραστικότητάς τους στο πλαίσιο μιας διαχρονικής μελέτης.
Λέξεις-κλειδιά: οικονομική δυσπραγία, γονικότητα, ψυχική υγεία, εφηβεία, ψυχική ανθεκτικότητα, αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία
(EL)
The present study aims to examine the relationship between economic hardship and mental health of adolescents, as well as the role of parental bonding in this relationship. This relationship is examined in the theoretical framework provided by developmental psychopathology and resilience. The questions examined by the study are: a) whether economic hardship consists a risk factor for mental health and b) whether parental bonding consists a risk or protective factor against economic hardship regarding mental health during adolescence.
(EN)
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Κοινωνικές Επιστήμες ▶ Ψυχολογία και Γνωσιακή Επιστήμη Κλινική ψυχολογία
(EL)
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
(EL)
Social, Political and Economic sciences
(EN)
Ελληνική γλώσσα
Σχολή Φιλοσοφική » Τμήμα Ψυχολογίας » ΠΜΣ Κλινική ψυχολογία » Κατεύθυνση Κλινική ψυχολογία
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ▶ Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ψυχολογίας
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Γονικότητα και ψυχική υγεία των εφήβων σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας
Γονικότητα και ψυχική υγεία των εφήβων σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.