Το πτητικό κλάσμα είναι κύριος παράγοντας του μελιού καθώς παρέχει το μοναδικό
του άρωμα. Συνεπώς επηρεάζει μερικώς την ποιότητα του μελιού καθώς και τις
προτιμήσεις των καταναλωτών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η μελέτη
αυτή εστιάζει στον προσδιορισμό των πτητικών αναλυτών ελληνικού μελιού με στόχο
τον χαρακτηρισμό και την βοτανολογική τους κατάταξη με βάση το αρωματικό τους
κλάσμα. Για τον σκοπό αυτό δύο μέθοδοι, μία static HS-GC-MS και μία HS-SPMEGC-MS αναπτύχθηκαν, βελτιστοποιήθηκαν, επικυρώθηκαν και συγκρίθηκαν
προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητα τους για την ανάλυση του πτητικού
κλάσματος του μελιού. Τριάντα έξι ελληνικά δείγματα από δώδεκα διαφορετικές
βοτανικές προελεύσεις (πεύκο, έλατο, βελανιδιά, θυμάρι, ερείκι, πορτοκάλι, καστανιά,
βαμβάκι, κουμαριά, χαρουπιά, φασκόμηλο και βανίλια) συλλέχθηκαν από διαφόρες
περιοχές της Ελλάδας κατά την περίοδο συγκομιδής 2019 και αναλύθηκαν όλα και με
τις δύο μεθόδους. Σε σύγκριση με την static HS η HS-SPME φάνηκε να είναι πιο
αποδοτική, ανακτώντας μεγαλύτερο εύρος αναλυτών με μεγαλύτερη ευαισθησία. Στην
συνέχεια εφαρμόστηκαν πορείες στοχευμένης αλλά και ύποπτης σάρωσης για την
ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των πτητικών αναλυτών. Ως αποτέλεσμα,
διάφοροι πιθανοί βιοδείκτες ταυτοποιήθηκαν και εκτιμήθηκαν ως ενδεικτικοί της
βοτανικής προέλευσης του μελιού, όπως η Isophorone που μπορεί να χαρακτηριστεί
ως πιθανός δείκτης του μελιού της κουμαριάς.
(EL)
Volatile compounds are a vital aspect of honey as they provide its unique aroma. Thus,
they substantially influence honey’s quality, along with consumers' preferences, in
both national and worldwide markets.
This study focuses on determining honey’s volatile compounds for Greek honeys'
characterization and botanical classification based on their volatile profile. For this purpose, two methods, a static HS-GC-MS and an HS-SPME-GC-MS were developed,
optimized, validated, and compared to evaluate their suitability for analyzing the volatile composition of honey. 36 Greek honey samples from 12 different botanical origins
(pine, fir, oak, thyme, heather, orange, chestnut, cotton, arbutus, carob, sage and vanilla) were collected from various geographical regions of Greece during the harvesting period of 2019, and they were all analyzed with both methods. Compared to static
HS, HS-SPME proved to be more efficient, recovering a wider variety of analytes with
higher sensitivity. Target and suspect screening workflows were then applied for the
detection and quantification of volatile compounds. As a result, several potential biomarkers were identified and were evaluated as indicative of honey’s botanical origin,
such as Isophorone, which can be characterized as a potential marker of Arbutus
honey.
(EN)