δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Προσδιορισμός βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε μέλι με LC-MS/MS και MP-AES
Το μέλι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων πληθυσμών και χρησιμοποιούνταν επίσης ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Οι βιταμίνες, και τα μέταλλα είναι μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία σε μικρές ποσότητες εξασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι βιταμίνες προέρχονται στο μέλι από τη γύρη, ενώ τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία από το έδαφος. Για το λόγο αυτό ο προσδιορισμός τους θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τη βοτανική και γεωγραφική προέλευση του μελιού. Η βιβλιογραφία για τον προσδιορισμό των υδατοδιαλυτών βιταμινών σε μέλι είναι περιορισμένη. Επιπλέον δεν υπάρχει μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό όλων των υδατοδιαλυτών βιταμινών στη συγκεκριμένη μήτρα. Στην παρούσα έρευνα, αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μέθοδος ανάλυσης των βιταμινών σε μέλι με υγροχρωματογραφία συζευγμένη με διαδοχική φασματομετρία μαζών (LC-MS/MS).Πραγματοποιήθηκαν πειράματα βελτιστοποίησης όσον αφορά στην προκατεργασία των δειγμάτων και την ανάλυση. Από την άλλη πλευρά, για τα μέταλλα η βιβλιογραφία είναι πλούσια. Στη συγκεκριμένη μελέτη θα χρησιμοποιήσουμε μια σχετικά νέα τεχνική, τη Φασματομετρία Ατομικής Εκπομπής με πλάσμα αζώτου (MP-AES). Για να επιτευχθεί αυτό πραγματοποιήθηκαν πειράματα βελτιστοποίησης των παραμέτρων του MP-AES.
Το πειραματικό μέρος αποτελείται από δύο μέρη: (1) Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των αναλυτικών μεθόδων και (2) Επικύρωση μεθόδων.
Τα αποτελέσματα από την επικύρωση των μεθόδων έδειξαν ικανοποιητική γραμμικότητα, επαναληψιμότητα, ενδιάμεση πιστότητα και πολύ καλά όρια ανίχνευσης.
(EL)
Honey was a part and parcel of the diet of ancient peoples and was also used as an ingredient in medicines.
Vitamins, and minerals are micronutrients that in small quantities ensure the maintenance of the health of the human body. Vitamins in honey come from pollen, while minerals and trace elements come from the soil. For this reason, its identification could provide information on the botanical and geographical origin of honey. The literature on the determination of water-soluble vitamins in honey is limited. In addition, there is no method for the simultaneous determination of all water-soluble vitamins in this matrix. In the present study, a method of analysis of vitamins in honey was developed and validated by liquid chromatography with mass spectrometry (LC-MS / MS). Optimization experiments were performed on the pretreatment of samples and MS / MS parameters. On the other hand, for metals the literature is plentiful. In this study we will use a relatively new technique, atomic emission with nitrogen gas (MP-AES). To achieve this, MP-AES parameter optimization experiments were performed.
The experimental section of the thesis is constituted of two main parts: (1) Development and optimization of two analytical methods for the determination of 10 water-soluble vitamins minerals and trace elements (2) Method validation.
Finally, validation experiments were conducted to ensure the precision of these two methods and it can be applied as routine analysis.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Προσδιορισμός βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε μέλι με LC-MS/MS και MP-AES
Προσδιορισμός βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε μέλι με LC-MS/MS και MP-AES
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.