trans-Resveratrol in wines from the major Greek red and white grape varieties

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



trans-Resveratrol in wines from the major Greek red and white grape varieties

Gerogiannaki-Christopoulou, M. Athanasopoulos, P. Kyriakidis, N. Gerogiannaki, I.A. Spanos, M.

scientific_publication_article
Επιστημονική δημοσίευση - Άρθρο Περιοδικού (EL)
Scientific publication - Journal Article (EN)

2006


Stilbenes, in particular trans-resveratrol and its glucoside, are widely reported to be beneficial to health, having been shown to posses anti-oxidative, anti-carcinogenic, and anti-tumour properties. trans-Resveratrol (trans-3,5,40-trihydroxystilbene), a phenolic compound present in grapes, wines, and peanuts, has been reported to have health benefits including anti-carcinogenic effects and protection against cardiovascular diseases. A direct injection-HPLC method, based on existing methods slightly modified was used to analyze wines from the major red and white Greek grape varieties (Vitis vinifera L.) for their trans-resveratrol content. Red wines were found to have higher concentrations of trans-resveratrol (0.352-1.99 mg/l) compared with those produced from white varieties (0.005-0.57 mg/l). It was also interesting that red wines produced from the native Greek varieties, Kotsifali, Mandilaria and Agiorgitico, appeared to contain important amounts of trans-resveratrol. © 2005 Elsevier Ltd. All rights reserved. (EN)

Αγγλική γλώσσα

Ερευνητικό υλικό ΕΚΠΑ

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.