δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Από το Ενιαίο στο Λαϊκό Μέτωπο: Συνέχειες και ασυνέχειες της μετωπικής στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (1929-1935)
Θέμα της εργασίας είναι η διαμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής και τακτικής του βρετανικού κομμουνιστικού κόμματος στην περίοδο 1929-1935, οι αλλαγές στην τακτική του και η σχέση του με τις μετατοπίσεις των οργάνων της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς κατά την ίδια περίοδο. Αρχικά, γίνεται μια αναδρομή στις επεξεργασίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς από την ίδρυση της μέχρι το 6ο Συνέδριο της οργάνωσης, όπως και στην πολιτική του βρετανικού κομμουνιστικού κόμματος από τη δημιουργία του μέχρι το 1929. Στη συνέχεια εξετάζονται οι μετατοπίσεις της στρατηγικής και των τακτικών του βρετανικού κομμουνιστικού κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς μετά την εκδήλωση της κρίσης του 1929 και την ισχυροποίηση του φασιστικού ρεύματος στην Ευρώπη μέχρι την εμφάνιση της τακτικής των Λαϊκών Μετώπων στο βρετανικό κομμουνιστικό κίνημα στα 1935. Ειδικότερα θέματα που αναπτύσσονται είναι η συνδικαλιστική τακτική του βρετανικού κομμουνιστικού κόμματος, οι σχέσεις του με το Εργατικό κόμμα, ο αγώνας του κατά του φασισμού, ο ιδιαίτερος ρόλος του στην οργάνωση του αντιαποικιοκρατικού αγώνα της Κομμουνιστικής Διεθνούς και το ζήτημα του βαθμού της πολιτικής εξάρτησης του βρετανικού κομμουνιστικού κόμματος από την Κομμουνιστική Διεθνή. 'Εμφαση δίνεται στη βαρύτητα που είχε το βρετανικό κομμουνιστικό κόμμα ως αντιαποικιακή δύναμη στην καρδιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στους σχεδιασμούς της Κομμουνιστικής Διεθνούς, γεγονός που επέτρεψε στο μικρό βρετανικό κόμμα να ασκήσει μια επίδραση μεγαλύτερη του πολιτικού και εκλογικού μεγέθους του στη διαμόρφωση ορισμένων συνδικαλιστικών και πολιτικών τακτικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς εκείνη την περίοδο.
(EL)
The subject of the thesis is the formation of the political strategy and tactics of the British Communist party during the years 1929-1935, their changes and the influence of Cominterns' politics on them. Firstly, the thesis deals with the origins of the British Communist party and the formation of the political line of the Comintern until the outburst of the world ecomomic crisis in 1929 and the strengthening of the fascist movement in Europe. Then, the revisions of the communist political tactics are being studied until the formation of the All People's Front strategy in the Seventh Congress of Comintern (August 1935). Some other specific topics are the importance of the British Communist party for the anticolonial Cominterns' fight against the British Empire, the trade union and the antifascist tactics of the British Communist party and the historical confrontation about the dependence of the British Communist party from Comintern and Profintern Headquarters in Moscow.
(EN)
Ιστορία
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες ▶ Ιστορία και Αρχαιολογία Ιστορία
(EL)
Ιστορία
(EL)
History
(EN)
Ελληνική γλώσσα
Σχολή Φιλοσοφική » Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Από το Ενιαίο στο Λαϊκό Μέτωπο: Συνέχειες και ασυνέχειες της μετωπικής στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (1929-1935)
Από το Ενιαίο στο Λαϊκό Μέτωπο: Συνέχειες και ασυνέχειες της μετωπικής στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (1929-1935)
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.