Σωματομετρικά χαρακτηριστικά, επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες παχύσαρκων παιδιών και εφήβων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Σωματομετρικά χαρακτηριστικά, επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και διατροφικές συνήθειες παχύσαρκων παιδιών και εφήβων

Ρώιμπας Χαράλαμπος (EL)
Roibas Charalampos (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2023


Σκοπός: Σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή σωματομετρικών χαρακτηριστικών (ύψος, βάρος, περιφέρεια οσφύος), των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών, εθελοντών παιδιών και έφήβων , αγοριών και κοριτσιών, με αυξημένο σωματικό βάρος που επισκέπτονται το Ενδοκρινολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Μέθοδος: Στα ερωτηματολόγια απάντησαν είκοσι δύο αγόρια ηλικίας 8-16 ετών και είκοσι πέντε κορίτσια ηλικίας 6-15 ετών που επισκέπτονται το Ιατρείο από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής (Πειραματική Ομάδα). Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα: 1. Physical Activity Questionnaire 2. Food Frequency Questionnaire. Η ομάδα η οποία αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου ήταν τριάντα πέντε αγόρια ηλικίας 5-11 ετών και δώδεκα κορίτσια ηλικίας 5-9 ετών. Τα παιδιά της ομάδας ελέγχου είχαν ως τόπο διαμονής τον Δήμο της Δυτικής Αττικής και δεν είχαν επισκεφτεί κάποιο Ενδοκρινολογικό Ιατρείο για διερεύνηση προβλημάτων σχετικά με αυξημένο σωματικό βάρος (Ομάδα Ελέγχου). Αποτελέσµατα: Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής διαπιστώθηκε ότι η Πειραματική ομάδα σε σύγκριση με την ομάδα Ελέγχου αποτελείται από σημαντικά λιγότερα αγόρια και είναι ισχυρά σημαντικά μεγαλύτερης ηλικίας με ισχυρά ψηλότερα επίπεδα σωματομετρικών χαρακτηριστικών. Αυτό αποτελεί έναν περιορισμό της έρευνας που μπορεί να επηρέασε τις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των δύο ομάδων. Από την ανάλυση του Food Frequency Questionnaire προέκυψε ότι τα παιδιά της Πειραματικής ομάδας είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά σε σημαντικά μικρότερη συχνότητα σε σύγκριση με την ομάδα Ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν προϊόντα κρέατος σε ισχυρά μεγαλύτερη συχνότητα. Ακόμη, βρέθηκε πως η μέση ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης δημητριακών της πειραματικής ομάδας στο πρωινό χωρίς ζάχαρη είναι ισχυρά στατιστικά σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους συμμετέχοντες της ομάδας Ελέγχου, καθώς επίσης η μέση ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης δημητριακών πρωινού με ζάχαρη είναι ισχυρά στατιστικά σημαντικά υψηλότερη. Επίσης, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η πειραματική ομάδα είναι πιο πιθανό να καταναλώνει επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά, τούρτες, σοκολάτα ή άλλου γλυκού και αρτοσκευάσματα σε ισχυρά μικρότερη συχνότητα έναντι της ομάδας Ελέγχου. Η ανάλυση του ερωτηματολογίου φυσικής δραστηριότητας έδειξε ότι τα παιδιά της Πειραματικής ομάδας έχουν μικρότερο αριθμό δραστηριοτήτων σε σχέση με τα παιδιά της ομάδας Ελέγχου σε στατιστικά σημαντικό βαθμό, καθώς επίσης λιγότερα λεπτά αφιέρωσης σε ενεργές δραστηριότητες. Συµπέρασµα: Η διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών διατροφής και συστηματικής άσκησης σε νεαρή ηλικία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της παχυσαρκίας. (EL)
Aim: The purpose of the work was to record the somatometric characteristics (height, weight, waist circumference), the levels of physical activity and the eating habits of volunteer children and adolescents, boys and girls, with increased body weight who visit the Endocrinology Clinic of the Penteli Children's Hospital. Method: Twenty-two boys aged 8-16 years and twenty-five girls aged 6-15 years who visited the Clinic from the wider region of Attica Prefecture answered the questionnaires (Experimental Group). The questionnaires used are: 1. Physical Activity Questionnaire 2. Food Frequency Questionnaire. The control group consisted of thirty-five boys aged 5-11 and twelve girls aged 5-9. The children of the control group live in the Municipality of Western Attica and they had not visited an Endocrinology Clinic to investigate problems related to increased body weight. Results: After the recording was completed, it was found that the Experimental group compared to the Control group consisted of significantly fewer boys and were significantly older with significantly higher levels of somatometric characteristics. This is a limitation of the research that may have affected the eating and physical activity habits of the two groups. From the analysis of the Food Frequency Questionnaire it emerged that the children of the Experimental group are more likely to consume raw and cooked vegetables at a significantly lower frequency compared to the Control group, while at the same time they are more likely to consume meat products at a significantly higher frequency. Furthermore, it was found that the average daily amount of cereal consumption of the experimental group in the breakfast without sugar is significantly lower than the participants of the Control group, as well as the average daily amount of consumption of breakfast cereal with sugar is significantly higher. Also, the present study showed that the experimental group is more likely to consume dairy-based desserts, cakes, chocolate or other sweets and pastries at a significantly lower frequency than the Control group. The analysis of the physical activity questionnaire showed that the children of the Experimental group have a smaller number of activities compared to the children of the Control group to a statistically significant degree, as well as fewer minutes spent on physical activities. Conclusion: The formation of healthy eating habits and systematic exercise at a young age is essential for the prevention of obesity. (EN)

Επιστήμες Υγείας

Επιστήμες Υγείας (EL)
Health Sciences (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Επιστημών Υγείας » Τμήμα Ιατρικής » ΠΜΣ Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία » Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική Άσκηση
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.