Extended chemical characterization of selected Greek bee products using cutting-edge mass spectrometry techniques.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Extended chemical characterization of selected Greek bee products using cutting-edge mass spectrometry techniques.

Πρέζα-Μάγιο-Κατάκη Δάφνη-Ανχέλικα (EL)
Preza-Mayo-Kataki Dafni-Angelika (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2024


Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκε και χαρακτηρίστηκε το βιοδραστικό περιεχόμενο ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, με έμφαση στο φαινολικό τους κλάσμα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η καινοτόμος αναλυτική τεχνική UHPLC VIP-HESI-TIMS-QTOF-MS. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων σε μελισσοκομικά προϊόντα. Αρχικά, η αναλυτική μέθοδος επικυρώθηκε για 52 αναλύτες χρησιμοποιώντας πρότυπα διαλύματα φαινολικών ενώσεων, και κρίθηκε κατάλληλη για την επιθυμητή χρήση. Με την επικυρωμένη πλέον μέθοδο, αναλύθηκαν τρία είδη ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα αναλύθηκε βασιλικός πολτός, γύρη μελισσών και πρόπολη, και μέσω στοχευμένης σάρωσης ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν 24, 43 και 48 φαινολικές ενώσεις, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετά από διεξοδική βιβλιογραφική ανασκόπηση, καταγράφηκαν φαινολικές ενώσεις που είχαν βρεθεί στο παρελθόν σε μελισσοκομικά προϊόντα και δημιουργήθηκε μία λίστα 25 ύποπτων ενώσεων που πιθανόν υπήρχαν στα δείγματα. Χρησιμοποιώντας τη λίστα αυτή, 14 επιπλέον φαινολικές ενώσεις ταυτοποιήθηκαν στον βασιλικό πολτό, 16 στη γύρη μελισσών και 18 στην πρόπολη, οδηγώντας σε μία πιο λεπτομερής περιγραφή του φαινολικού τους προφίλ. (EL)
In this master thesis, the bioactive content of several Greek bee products was studied and characterized, with emphasis on the phenolic fraction. To achieve this goal the cutting-edge UHPLC-VIP-HESI-TIMS-QTOF-MS analytical technique was used. This is the first time that this innovative technique has been employed for the determination of phenolic compounds in bee products. Initially, the analytical method was validated for 52 analytes using standard solutions of phenolic compounds and was found to be fit for purpose. Following validation, the method was used for the analysis of royal jelly, bee pollen, and propolis samples of Greek origin, leading to the identification and quantification of 24, 43, and 48 phenolic compounds respectively, via target screening. In addition, phenolic compounds that have been previously reported in bee products, based on a thorough literature review, were recorded and a suspect list of 25 compounds was created. Using this suspect list 14 phenolic compounds in royal jelly, 16 in bee pollen, and 18 in propolis were identified, leading to an in-depth characterization of their phenolic profiles. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Αγγλική γλώσσα

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » ΠΜΣ Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας » Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.