δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Βιοδραστικά συστατικά από τις επιτραπέζιες ελιές και τα υδατικά απόβλητα εκπίκρανσης της Μεγαριτικής ποικιλίας - ποσοτική ανάλυση με 1D και 2D NMR
Η Μεγαρίτικη ποικιλία αποτελεί μία από τις ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες
επιτραπέζιας ελιάς. Ορισμένες παρατηρήσεις σε παλαιότερες μελέτες όπως τα
χαμηλά επίπεδα πολυφαινολών στο αντίστοιχο ελαιόλαδο και τα χαμηλά επίπεδα
ελευρωπαΐνης στον ελαιοκαρπό οδήγησαν στην ανάγκη μελέτης της χημικής σύστασης
και στην διερεύνηση της ύπαρξης πιθανής μεταβολικής διαφοροποίησης στην εν λόγω
ποικιλία. Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η μελέτη της χημικής
σύσταση του ελαιοκαρπού καθώς επίσης και των υδατικών αποβλήτων που προκύπτουν
από την διαδικασία εκπίκρανσης. Επιπλέον διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάκτησης
βιοδραστικών μεταβολιτών από τα υδατικά απόβλητα με σκοπό την αξιοποίηση αυτού
του παραπροϊόντος. Πραγματοποιήθηκε συγκομιδή, κατεργασία των ελαιοκαρπών σε
υδατικό μέσο και τοποθέτηση σε άλμη σύμφωνα με παραδοσιακή μέθοδο εκπίκρανσης.
Τα υδατικά απόβλητα και τα υδατικά εκχυλίσματα επεξεργασμένου και μη καρπού
υπέστησαν προσυγκέντρωση με ρητίνη XAD-4 και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε
χρωματογραφικό διαχωρισμό. Η ποσοτικοποίηση των βιοδραστικών συστατικών
πραγματοποιήθηκε με φασματοσκοπία NMR 2D ενώ η απόδοση δομής πραγματοποιήθηκε
με την χρήση NMR 800 MHz. Από την μελέτη αυτή προέκυψε ότι τα υδατικά απόβλητα
περιέχουν σημαντικά επίπεδα των μεταβολιτών 4-Ο-γλυκοσίδη της υδροξυτυροσόλης
(35.5 mg/L), 11-μεθυλεστέρα του ολεοσίδη (10.8 mg/L), υδρόξυτυροσόλη (12.9
mg/L) και τυροσόλη (3.7 mg/L). Από τον φρέσκο καρπό και από τα υδατικά απόβλητα
απομονώθηκαν για πρώτη φορά στο είδος οι μεταβολίτες «rengyoxide» και
«rengyoside B». Από τους βρώσιμους καρπούς εκτός από την υδροξυτυροσόλη και την
τυροσόλη, απομονώθηκαν για πρώτη φορά στο είδος οι μεταβολίτες «rengyoxide»,
«halleridone» και «cleroindicin C» καθώς επίσης και τέσσερα νέα φυσικά προϊόντα
με ονομασίες μεγαριτοδιλακτόνη, μεγαριτολακτονικό οξύ, μεθυλεστέρας του Β
μεγαριτολακτονικού οξέος και μεγαριτολακτονόλη.
(EL)
Megaritiki cultivar is one of the widely used varieties as table olives.
Previous observations like the low polyphenol concentration in the
corresponding olive oil and low oleuropein concentration in olive fruits led us
to study the constituents of this variety and to investigate possible metabolic
differentiation. We aimed to study the composition of megaritiki olive fruits
and wastewaters resulting from the debittering procedure. In addition we
attempted to evaluate the recovery of bioactive metabolites from wastewater in
order to exploit this byproduct. Olives were harvested and treated with water
according to a traditional debittering method and finally placed in brine.
Wastewaters and water extract of edible olives were preconcentrated through a
selective adsorption procedure with XAD-4 resin and submitted to
chromatographic separations. Bioactive metabolites from wastewaters were
quantified using two dimensional NMR spectroscopy. The structure elucidation
was performed using NMR at 800 MHz. Wastewater contains significant amounts of
hydroxytyrosol 4-O-glucoside (35.5 mg/L), 11-methyl-oleoside (10.8 mg/L),
hydroxytyrosol (12.9 mg/L) and tyrosol (3.7 mg/L). Furthermore, wastewater
afforded two metabolites: rengyoxide and rengyoside B which are for the first
time isolated from this species. Edible olives, besides hydroxytyrosol and
tyrosol, afforded rengyoxide, haleridone and cleroindicin C which are fist
isolated from the species and four metabolites which are new natural products,
megaritodilactone, megaritolactonic acid, Megaritolactonic B methyl ester and
megaritolactonol.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.