δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
«Η Μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής με την οπτική της
επιστήμης της Λαογραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, στόχος
της εργασίας είναι να προτείνει ένα πλήρες και κατηρτισμένο σενάριο διδασκαλίας για
τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα τη λαογραφική, κοινωνική και ιστορική
προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της
τυπικής εκπαίδευσης, οι μαθητές όλων των βαθμίδων διδάσκονται τα οφέλη και τη
σημασία της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, διαπιστώνεται
από τα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων πως υπάρχει περιορισμός στη συζήτηση
του θέματος περί των κοινωνικών, ιστορικών αλλά και πολιτισμικών προοπτικών της
Μεσογειακής Διατροφής. Έτσι, στο παρόν σχέδιο διδασκαλίας αναλύεται η σημασία της
Μεσογειακής Διατροφής τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στο θέμα του πολιτισμού
και επιχειρεί να φέρει τις νεότερες γενιές σε επαφή με τις εθιμικές πρακτικές που
σχετίζονται με τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες
εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
(EL)
This study examines the topic of the Mediterranean Diet from the perspective of Cultural
and Folklore Science in secondary education. Specifically, the aim of this thesis is to
propose a comprehensive and well-structured teaching scenario for secondary education,
focusing on the social and historical dimensions of the Mediterranean Diet. According to
the curriculum of formal education, students at all levels are taught the importance of the
Mediterranean Diet for human health. However, it has been observed from textbooks
across all educational levels that there is a limited discussion regarding the customs and
traditions accompanying the Mediterranean Diet. Therefore, this teaching plan analyzes
the significance of the Mediterranean Diet in both the health sector and in terms of culture,
and attempts to bring younger generations into contact with the customary practices
associated with the Mediterranean Diet through activities that are integrated into the
broader framework of intercultural education.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.