«Η Μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



«Η Μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

Παπαντώνη Έλλη (EL)
Papantoni Elli (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2024


Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής με την οπτική της επιστήμης της Λαογραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της εργασίας είναι να προτείνει ένα πλήρες και κατηρτισμένο σενάριο διδασκαλίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα τη λαογραφική, κοινωνική και ιστορική προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της τυπικής εκπαίδευσης, οι μαθητές όλων των βαθμίδων διδάσκονται τα οφέλη και τη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, διαπιστώνεται από τα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων πως υπάρχει περιορισμός στη συζήτηση του θέματος περί των κοινωνικών, ιστορικών αλλά και πολιτισμικών προοπτικών της Μεσογειακής Διατροφής. Έτσι, στο παρόν σχέδιο διδασκαλίας αναλύεται η σημασία της Μεσογειακής Διατροφής τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στο θέμα του πολιτισμού και επιχειρεί να φέρει τις νεότερες γενιές σε επαφή με τις εθιμικές πρακτικές που σχετίζονται με τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. (EL)
This study examines the topic of the Mediterranean Diet from the perspective of Cultural and Folklore Science in secondary education. Specifically, the aim of this thesis is to propose a comprehensive and well-structured teaching scenario for secondary education, focusing on the social and historical dimensions of the Mediterranean Diet. According to the curriculum of formal education, students at all levels are taught the importance of the Mediterranean Diet for human health. However, it has been observed from textbooks across all educational levels that there is a limited discussion regarding the customs and traditions accompanying the Mediterranean Diet. Therefore, this teaching plan analyzes the significance of the Mediterranean Diet in both the health sector and in terms of culture, and attempts to bring younger generations into contact with the customary practices associated with the Mediterranean Diet through activities that are integrated into the broader framework of intercultural education. (EN)

Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία

Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία (EL)
Geography - Anthropology - Folklore (EN)

Greek

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Σχολή Επιστημών της Αγωγής » Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης » ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής » Κατεύθυνση Λαογραφία και Εκπαίδευση

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)