Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκε και χαρακτηρίστηκε το βιοδραστικό
περιεχόμενο ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, με έμφαση στο φαινολικό τους
κλάσμα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η καινοτόμος αναλυτική τεχνική UHPLC
VIP-HESI-TIMS-QTOF-MS. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για
τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων σε μελισσοκομικά προϊόντα. Αρχικά, η
αναλυτική μέθοδος επικυρώθηκε για 52 αναλύτες χρησιμοποιώντας πρότυπα διαλύματα
φαινολικών ενώσεων, και κρίθηκε κατάλληλη για την επιθυμητή χρήση. Με την
επικυρωμένη πλέον μέθοδο, αναλύθηκαν τρία είδη ελληνικών μελισσοκομικών
προϊόντων. Συγκεκριμένα αναλύθηκε βασιλικός πολτός, γύρη μελισσών και πρόπολη, και
μέσω στοχευμένης σάρωσης ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν 24, 43 και 48
φαινολικές ενώσεις, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετά από διεξοδική βιβλιογραφική
ανασκόπηση, καταγράφηκαν φαινολικές ενώσεις που είχαν βρεθεί στο παρελθόν σε
μελισσοκομικά προϊόντα και δημιουργήθηκε μία λίστα 25 ύποπτων ενώσεων που
πιθανόν υπήρχαν στα δείγματα. Χρησιμοποιώντας τη λίστα αυτή, 14 επιπλέον φαινολικές ενώσεις ταυτοποιήθηκαν στον βασιλικό πολτό, 16 στη γύρη μελισσών και 18 στην πρόπολη, οδηγώντας σε μία πιο λεπτομερής περιγραφή του φαινολικού τους προφίλ.
(EL)
In this master thesis, the bioactive content of several Greek bee products was studied
and characterized, with emphasis on the phenolic fraction. To achieve this goal the
cutting-edge UHPLC-VIP-HESI-TIMS-QTOF-MS analytical technique was used. This is
the first time that this innovative technique has been employed for the determination of
phenolic compounds in bee products. Initially, the analytical method was validated for 52
analytes using standard solutions of phenolic compounds and was found to be fit for
purpose. Following validation, the method was used for the analysis of royal jelly, bee
pollen, and propolis samples of Greek origin, leading to the identification and
quantification of 24, 43, and 48 phenolic compounds respectively, via target screening. In
addition, phenolic compounds that have been previously reported in bee products, based
on a thorough literature review, were recorded and a suspect list of 25 compounds was
created. Using this suspect list 14 phenolic compounds in royal jelly, 16 in bee pollen,
and 18 in propolis were identified, leading to an in-depth characterization of their phenolic profiles.
(EN)