Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1986 (EL)

Ortsnamen von Zagori
Τοπωνυμικό Ζαγορίου

Οικονόμου, Κωνσταντίνος

ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟΠΩΝΥΜΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ" ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΣΕΛ. 1-58) ΟΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΠ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ. ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ" ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛ. 63-970 ΠΑΝΩ ΑΠΟ3.500 ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ. Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΕΛΛΗΝΟΘΕΤΑ (=Ε), ΞΕΝΟΘΕΤΑ (=Ξ) ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ (=Υ). ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ # ΞΕΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΤΩΝ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΘΕΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ, ΣΛΑΒΙΚΗΣ, ΑΡΟΜΟΥΝΙΚΗΣ, ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΓΟΡΙΚΟΥ (ΓΝΗΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ # ΔΑΝΕΙΟΥ) ΑΠ'ΟΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ. ΤΑ ΞΕΝΟΘΕΤΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΣΛΑΒΙΚΑ, ΑΡΟΜΟΥΝΙΚΑ, ΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΣΗΓΟΡΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ" ΟΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 'Η ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΟΠΩΣΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΘΕΤΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ.

PhD Thesis

Ελληνόθετα τοπωνύμια
Ξενόθετα τοπωνύμια
Τοπωνύμια Ζαγορίου
Methoden
Γλωσσολογία
Fremden einflusse
Humanities and the Arts
Languages and Literature
Γλωσσικό ιδίωμα
Historische uberblick
Γλώσσα και Λογοτεχνία
Γεωγραφική επισκόπηση
Μεθοδολογικές αρχές
Ιστορική επισκόπηση Ζαγορίου
Hybride composita
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες


Ελληνική γλώσσα

1986


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
University of Ioannina




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.